dinsdag 28 september 2021

Alles over Dordrecht

Provincie organiseert herbestemmingsroutes in Dordrecht

11 augustus 2012

DORDRECHT - De provincie Zuid-Holland organiseert op 8 en 9 september 2012, tijdens Open Monumentendag, herbestemmingsroutes door Delft, Dordrecht en Gouda. Op die dagen kunnen bezoekers zien hoe cultureel erfgoed een nieuwe bestemming kan krijgen. Ook kunnen zij kennismaken met de verschillende herbestemmingsverhalen. De drie routes voeren langs tal van gebouwen die al herbestemd zijn of nog herbestemd kunnen worden.

Om cultureel erfgoed, zoals kerkgebouwen, fabrieken, watertorens en andere monumenten te behouden, is het vinden van een eigentijdse bestemming vaak een goede oplossing. Gebouwen en monumenten krijgen een nieuw leven. Er ontstaan andere, soms verrassende gebruiksmogelijkheden. De provincie Zuid-Holland organiseert de herbestemmingsroutes in het kader van het themajaar 2012 Over-Levende Monumenten! In dit jaar krijgt herbestemming van cultureel erfgoed extra aandacht.

Hoogtepunten activiteitenprogramma Dordrecht
In Dordrecht concentreert de herbestemmingsroute zich met name rond de Stadswerven, een gebied in herbestemming. Er is een activiteitenprogramma voor jong en oud, dat het verschil illustreert tussen het gebruik van vroeger en nu. Zo kunnen bezoekers in de Biesboschhal - de oude scheepswerf die nu het kunstenaarscentrum DordtYard huisvest - bowlen, genieten van optredens door Singer songwriters van de Popunie, en geïnspireerd raken door acht jonge dansers van het Jeugdtheaterhuis, die vanuit hun eigen creativiteit een nieuwe bestemming aan cultureel erfgoed geven. In het Energiehuis aan de Noordendijk, op dit moment volop in verbouwing tot het toekomstige Huis voor de Podiumkunsten, worden op zaterdag 8 september eenmalig rondleidingen gegeven.
Ook kunnen bezoekers kennismaken met herbestemming van het religieus erfgoed in Dordrecht in de Bonifatiuskerk aan de Wijnstraat, waar een modeshow plaatsvindt.
In het kader van het themajaar Over-Levende Monumenten! hebben ProBiblio en Erfgoedhuis Zuid-Holland een educatieprogramma ontwikkeld voor bibliotheken en scholen met een multimediale Themabus Over-Levende Monumenten! en het educatieproject Out of the Box! Basisscholieren presenteren hun ideeën over herbestemming bij en in de Biesboschhal. De Themabus met interactief programma is op zaterdag 8 september te bezoeken.

Voor wie op eigen gelegenheid kennis wil maken met de mogelijkheden van herbestemming in de provincie heeft het Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme een reeks interessante fietsroutes langs bijzonder cultureel erfgoed samengesteld, onder andere in de omgeving van Dordrecht. Ook zijn er verrassende dag- en verblijfsarrangementen die voor elk wat wils bieden.
De routes, het activiteitenprogramma en informatie over het provinciale themajaar zijn te vinden op www.zuid-holland.nl/herbestemming.

Feestelijk moment
Op zaterdag 8 september vindt om 13.00 uur in de Biesboschhal een feestelijk moment plaats met Han Weber, gedeputeerde Cultureel Erfgoed provincie Zuid-Holland en wethouder Harry Wagemakers.

Lees meer over:

monumentendag
Deel dit bericht met je vrienden!