dinsdag 28 september 2021

Alles over Dordrecht

Muziekminnende vrijwilligers gevraagd bij tv-opnamen voor ‘Tiende van Tijl’ in het ziekenhuis

1 augustus 2012 (door Liesanne)

DORDRECHT - Het Albert Schweitzer ziekenhuis en het AVRO-programma De Tiende van Tijl zijn op zoek naar enthousiaste muziekliefhebbers die willen figureren tijdens tv-opnamen op 25 augustus.

Op die zaterdag vormen zo'n zeventig leden van het Groot Omroepkoor een 'menselijke keten' in de locatie Dordwijk van het ziekenhuis in Dordrecht. In deze opstelling brengen zij het Ave Verum van Mozart ten gehore.

Om de keten zo lang mogelijk te maken, mogen vrijwilligers plaatsnemen tussen de koorleden in. Zij zingen zelf in beginsel niet mee, maar kunnen wel de bijzondere ambiance ervaren en versterken.

De Tiende van Tijl is een populair tv-programma waarin presentator Tijl Beckand zijn liefde voor klassieke muziek overbrengt op een breed publiek. Hij doet dit onder meer door klassieke muziek te brengen op plekken waar je deze niet zo snel verwacht.

Vorig tv-seizoen bood het Albert Schweitzer ziekenhuis zo'n plek in de vorm van een verpleegkamer, waar een intiem kamerconcert voor patiënten met kanker werd gegeven. Alle betrokkenen waren hierdoor zo geraakt, dat Beckand en zijn ploeg dit seizoen graag wilden terugkomen en ditmaal nóg meer mensen in het ziekenhuis wilden bereiken.

Dit gaat gebeuren door de menselijke zingende keten, die in elk geval door de centrale hal, een polikliniek en één verpleegafdeling zal lopen. Iedereen kan onderweg blijven staan om te luisteren. Ook wie niet meedoet, mag komen kijken. Tv-camera's zullen zowel de zangers als de luisteraars (voor zover nodig met toestemming) vastleggen.

Mozart schreef het indringende Ave Verum als dank voor de goede zorgen die zijn vrouw mocht ontvangen in een kuuroord. Het werk komt naar verwachting daardoor extra goed tot zijn recht in het ziekenhuis.

Wie wil figureren, moet zich aanmelden. Dat kan via een aanmeldformulier op www.asz.nl.

Het streven is dat de keten in totaal ruim 200 mensen omvat, wat inhoudt dat tussen elk koorlid twee vrijwilligers komen te staan die zich moeten houden aan de aanwijzingen van de dirigent en regisseur. De opnamen beginnen tussen 11.00 en 12.00 uur en zijn naar verwachting om 14.00 afgelopen. Bij eventuele grote respons geldt: vol is vol.

Deel dit bericht met je vrienden!