zondag 5 december 2021

Alles over Dordrecht

Pieter Verhoeve: ,,Oudewater en Dordrecht maakten samen in 1572 de keuze voor Willem van Oranje"

17 juli 2012

DORDRECHT / OUDEWATER – De burgemeester van Oudewater, Piet Verhoeve, laat morgen in de Stem van Dordt weten, dat zijn stad en Dordrecht historie delen. Hij doelt op de eerste Vrije Statenvergadering, die donderdag 19 juli 440 jaar geleden is. In Dordrecht wordt dat vanaf half tien, met het hijsen van een vlag door Leen en Arien van Pelt in de Vriesestraat, herdacht.

Verhoeve, die zijn eerste politieke stappen in Dordrecht deed, schrijft vanaf het perspectief van Oudewater:

 

’19 juli is voor mij de dag waarop Nederland de geboorte van haar staat herdenkt. In 1572 hebben diverse steden, waaronder Dordrecht en Oudewater, gekozen voor religievrede en voor lokale autonomie onder leiding van Willem van Oranje. Dit ging lijnrecht in tegen het centralisme van de Spaanse bezetter.

De gevolgen van de Eerste Vrije Statenvergadering waren beslissend. De Opstand kreeg een eigen leider, een eigen leger en een eigen identiteit. Oudewater heeft daarvoor een grote prijs betaald. Drie jaar later werd de stad als wraak door de Spanjaarden geplunderd en deels uitgemoord. Oudewater werd één groot nieuwbouwproject in de Gouden Eeuw; hetgeen tot op de dag van vandaag te zien is aan de prachtige gevels. Dit maakt dat ik 19 juli toch enigszins ervaar als ‘Independence Day’.

 

In de Stem van Dordt geven morgen nog enkele mensen hoe visie op 19 juli. In Dordt Centraal zal columnist Kronkelaar  het belang van deze historie aangrijpen om een voorstel te doen, te beginnen met een debat op 19 september.

Op RTV Dordrecht roemt Ineke Middag de winkeliers van de Vriesestraat, die donderdag ook feesteljk inhaken op 19 juli. Ze hoopt dat in de toekomst alle winkeliers gaan meedoen. De Vriesestraat hoopt dat zoveel mogelijk collega's de vlag uitsteken.

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!