maandag 29 november 2021

Alles over Dordrecht

Geschiedenis van Dordrecht nog meer beschikbaar ook als app

14 juli 2012

DORDRECHT -  De geschiedenis van Dordrecht is via een nieuwe vorm, als onderdeel van de historie van Zuid-Holland, beshikbaar gekomen.

Volgens erfgoedcentrum DiEP een mooie uitbreiding aan de vooravond van de geboorte van de natie op 19 juli 2012. Uiteraard staan de Dordtse feiten erin in Hollands perspectief.

http://geschiedenisvanzuidholland.nl/actueel/nieuws/bericht/565/canon-van-zuid-holland-nu-als-app-verkrijgbaar

Met het oog op 19 juli geeft ZH deze info op de site:

Het begin van de Opstand

Watergeuzen (1572) Watergeuzen (1572)


Filips wilde de Nederlanden centraal regeren en een einde maken aan de bestuurlijke macht van de verschillende gewesten en instellingen, zoals de Staten-Generaal. Ook stond hij maar één religie toe: het katholicisme. De opstandelingen daarentegen wilden een decentrale overheid, met autonomie voor alle gewesten. Bovendien wilden zij vrijheid van godsdienst. Hoewel de Opstand officieel in 1568 was begonnen, was er op dat moment nog geen sprake van een gecoördineerd en grootschalig verzet.

Statenvergadering (1572) Statenvergadering (1572)

Dit kwam pas in 1572, na de verovering van Brielle door de watergeuzen. Na dit succes besloten verschillende Hollandse steden zich in de Statenvergadering van Dordrecht aan te sluiten bij de opstandelingen, waarbij Willem van Oranje werd uitgeroepen als leider. Dankzij deze bundeling van krachten wisten de opstandelingen een volgende overwinning te boeken: in 1574 werd Leiden heroverd op de Spanjaarden.

Lees meer over:

dordrecht geschiedenis natie
Deel dit bericht met je vrienden!