dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Johan Huibers' droom komt uit: Ark van Noach vanaf maandag 9 juli open

6 juli 2012

DORDRECHT - Ondernemer Johan Huibers en wethouder Piet Sleeking hielden vanmorgen samen een persconferentie om te vertellen, dat de Ark van Noach aanstaande maandag open gaat. Het schip van hout, dat op het eiland van Dordrecht een zeer zichtbare plek heeft, is een droom van Johan Huibers geweest. Het kostte even tijd om zijn droom in wettelijke teksten te vangen om zicht te hebben op de vereiste vergunningen.

Na de bekendmakling was er gelijk de nodige media aandacht voor de Ark van Noach.  Huibers vertelde voor de microfoon van radio Rijnmond: . "Het moet niet zo druk worden, dat mensen elkaar in de weg lopen. Ik verwacht wel duizenden mensen per dag, opgeteld zo'n driehonderdduizend per jaar". Directeuren van andere grote attracties, zoals de Efteling, noemden dat aantal vrij conservatief. Huibers zegt het rustig af te wachten', aldus RTV Rijnmond.

Inmiddels heeft de eigen achterban per email de informatie over de opening gekregen. De website van de Ark vertelt meer ook over kortingen.

(persbericht gemeente Dordrecht) De Ark van Noach opent per maandag 9 juli de deuren voor publiek. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de openstelling van de Ark te gedogen tot het moment dat de omgevingsvergunning rond is. Dat is naar verwachting in september het geval. Voorlopig geldt er wel een beperking van maximaal 500 bezoekers tegelijk op de Ark, in afwachting van de laatste berekeningen van de constructie.

Replica
De Ark van Noach is een replica van de Ark uit de Bijbel. De enorme afmetingen (30 meter breed, 23 meter hoog, 135 meter lang), zijn gebaseerd op de beschrijving in de Bijbel. Initiatiefnemer Johan Huibers wil mensen bekend maken met Bijbelverhaal. Hij heeft daartoe in de Ark niet alleen honderden (kunststof) dieren opgesteld, maar ook verschillende expositieruimtes, een filmzaal en een openluchttheater gebouwd. Op de Ark is ook een restaurant. Ook zijn er levende dieren. De Ark is geopend van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur.

Belangstelling
Zowel gemeente als bouwer zijn blij met de regeling die nu is getroffen. ,,Wij willen zo snel mogelijk publiek ontvangen. Er is nu al een enorme belangstelling, dagelijks vragen mensen wanneer we open gaan”, zegt Johan Huibers. Wethouder Piet Sleeking ziet ook enorme kansen. ,,We verwachten dat de Ark veel bezoekers naar Dordrecht trekt. Dat is heel gunstig voor de stad. Met de afspraken die we nu hebben is ook de veiligheid van de bezoekers gegarandeerd.”

Vergunning
De afgelopen maanden is er intensief overleg geweest tussen de bouwers van de Ark en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid over de benodigde vergunningen. De gemeente Dordrecht was van meet af aan enthousiast over het project, maar stelde de veiligheid van bezoekers wel voorop. Daarbij was het moeilijk dat er van de Ark geen bouwtekeningen of constructieberekeningen waren. Ook de brandweer heeft nauwkeurig naar de veiligheid gekeken.

Veiligheid
,,De vergunning is nu in zicht”, concludeert Sleeking. ,,Daarom vinden we het verantwoord om nu een gedoogbeschikking af te geven. Omdat er nog een paar tests  en berekeningen moeten worden uitgevoerd, hebben we wel tijdelijk een limiet aan het aantal bezoekers gesteld. Als ook die gegevens door de Omgevingsdienst in orde zijn bevonden, kan de Ark ruim 3000 mensen tegelijk ontvangen.” Huibers hoopt dat zo snel mogelijk voor elkaar te hebben. ,,We zijn er met elkaar goed uitgekomen. Ook voor ons staat de veiligheid van bezoekers voorop.”

Parkeren
De gemeente heeft bij de Ark een parkeerterrein met 345 parkeerplaatsen aangelegd. Parkeren kost 2 euro (voor maximaal vier uur) en daarna 50 cent per uur. Betaald parkeren geldt op maandag t/m zaterdag van 9:00-22:00 uur.

 

Lees meer over:

ark van noach johan huibers
Deel dit bericht met je vrienden!