donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

,,Zittende winkeliers betalen volle huurprijs en nieuwkomers dingen kwart af"

28 juni 2012

door Hans Berrevoets

DORDRECHT -  Zittende winkeliers in de binnenstad van Dordrecht betalen gewoon, ondanks de moeilijke economische situatie een huurverhoging. Als een winkelpand echter lang leeg staat, wordt dat pand regelmatig goedkoper aangeboden met soms kortingen van 25 procent.

Irene Koene, ook bekend als fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Dordrecht, maakt deze ontwikkeling publiek.

Zij doet dat in  enkele twitterberichten, maar wenst te benadrukken dat zij deze mededelingen niet als politicus doet, maar als ondernemer. Dat leverde wel gelijk op twitter een discussie op.

In het verleden vertrokken winkeliers van bijvoorbeeld de Voorstraat en de Vriesestraat omdat zij door een dalende omzet de steeds oplopende huur niet konden opbrengen. Ook op het Scheffersplein moesten horecazaken stoppen. Hierdoor groeide de leegstand in winkelstraten.

Voor een coulance regeling met de verhuurder kwamen de huurders voor hun vertrek niet in aanmerking. Later ontdekten ondernemers dat er door nieuwe huurders wel was af te dingen op de huurprijs. NIeuwe ondernemers zeggen dat er verhuurders in de binnenstad zijn die wel aandacht wil besteden aan de kwaliteit van zijn panden om door de economische lastige tijden heen te kunnen komen. Wie gewoon door de winkelstraten wandelt, krijgt die indruk niet overal. Het Statenplein is recent ook als zorgenplek genoemd.

Sommige eigenaren laten hun pand gewoon leeg staan in afwachting van nieuwe kansen in de toekomst. Het voormalige pand van de Keuringsdienst van Waren in Sterrenburg staat daarvoor symbool. Hierdoor is het nog steeds niet aangekocht door Corio om de uitbreiding van het winkelcentrum Sterrenburg mogelijk te maken. Binnenkort staat het tien jaar leeg en verdient het een vermelding op de Dordtse Historische kalender.

Twitter berichten Irene Koene

Gezien veranderde markt wordt 'vriendenprijsjes' gemaakt met nieuwe huurders v 20-25% korting en wij zo het nog vollere pond.

Irene Koene

Vandaag toch brief @Trivire met huurverhoging, dacht even dat ze gebaar zouden maken richting gevestigde ondernemers maar helaas ‪#geenvriend

Irene Koene @Irene_Koene

Vind het overigens goed dat er voor nieuwe ondernemers nieuwe afspraken kunnen gelden maar zou meer gaan om geste richting gevestigde orde!

(Irene Koene benadrukt dit te hebben bekend gemaakt als ondernemer)


BERICHT OVER KWESTIE VAN SITE DORDTSE ONDERNEMERS VERENIGING (DOV):

Het winkelcentrum Drievriendenhof loopt gestaag leeg, maar ondernemers op het Statenplein maken zich nu ook grote zorgen over het vertrek van een aantal zaken. In het AD/De Dordtenaar zeggen ze dat de huren te hoog zijn, de klanten wegblijven en dat niemand een oplossing weet. Zaken Als River Woods, Free Record Shop en Sting sluiten op dit plein hun zaken.

Volgens enkele ondernemers heeft het Statenplein dringend een boost nodig. Marvin van Es van Gadgetwinkel zegt: ,, Het is voor zelfstandigen niet uit te houden. Wie houdt het vol op een plein dat met de dag minder klanten trekt? Maar initiatieven om het plein gezelliger te maken lukken alsmaar niet”. Verder zijn er ondernemers die menen dat er meer grote winkelketens op het plein moeten komen.

Maar ook in twee andere winkelcentra (Sterrenburg en op de Woonboulevard) merken ze de gevolgen van de economische crisis. Reden voor woonwinkel Roobol om de daar gevestigde zaken te sluiten en een nieuw pand te betrekken in de Visstraat. Volgens het hoofdkantoor in Barendrecht trekken de twee huidige winkels te weinig klanten. Desgevraagd spreekt DOV voorzitter Paul Hendriks over een zorgelijke ontwikkeling.

Ook columnist Kees Thies schreef al in AD/DD over het onderwerp.

Deel dit bericht met je vrienden!