woensdag 25 november 2020

Alles over Dordrecht

Veel complimenten uit Dordrecht voor jongste burgemeester Pieter Verhoeve

27 juni 2012

DORDRECHT - ,,Ik sluit zeker niet uit, dat de nieuwe burgemeester van Oudewater ooit nog eens burgemeester van Dordrecht zal worden”.  Burgemeester Arno Brok maakte deze opmerking twee keer tijdens de installatie van Dordtenaar Pieter Verhoeve tot eerste burger van Oudewater. RTV Rijnmond verslaggever Thijs Blom kreeg deze opmerking van Brok voor de plechtigheid te horen. ,,Pieter Verhoeve heeft het werk van burgemeester in zijn vingers. Ik vind hem hier erg op zijn plaats”, zei Arno Brok.

Tijdens zijn toespraak in de geheel gevulde zaal van de Ontmoetingskerk van Oudewater herhaalde Brok de opmerking nog een keer. Daarvoor had Pieter Verhoeve in het bijzijn van zijn vrouw Marja Verhoeve – Meeuse en zijn twee dochters de eed afgelegd tegenover de commissaris van de Koningin van de provincie Utrecht, Roel Robbertsen.

Voor dat plechtige moment had de commissaris hem warm welkom geheten als jongste burgemeester van Nederland in de provincie Utrecht. Daarna was de burgemeester van Dordrecht één van de sprekers. ,,College Verhoeve”, zo begon Brok zijn toespraak tot Pieter. Hij zei met gemengde gevoelens de nieuwe inwoner van Oudewater toe te moeten spreken namens de oudste stad van Holland. 

,,Wij gaan u missen. Oudewater krijgt een inhoudelijke, kritische, enthousiaste burgemeester, die mensen kan verbinden. Historie is ook zijn passie. Hij heeft nauw samengewerkt met Han Bakker en Hans Berrevoets, die ik hier ook in de zaal zie zitten. Als ik Pieter nog een goede raad mag meegeven: niet alles hoeft in één jaar.”, aldus de eerste burger uit Dordrecht.

Brok stond ook stil bij de band tussen Dordrecht en Oudewater. Op 19 juli 1572 was Oudewater één van de twaalf steden, die in Holland kozen voor de vrijheidsstrijd tegen de Spanjaarden onder leiding van de Prins van Oranje. ,,Dit is een nadrukkelijke verbondenheid”, aldus de burgemeester van Dordrecht.

Hij had bij zijn installatie als burgemeester in Sneek een boek gekregen geschreven door een burgemeester met als titel: ,,Groote man in kleine stad”.*

Brok had een tweede exemplaar gezocht en gevonden en dat wilde hij graag Verhoeve bij de start van zijn loopbaan als openbaar bestuurder meegeven. De ambitie van Pieter Verhoeve om de openbare zaak te gaan dienen als burgemeester, was Brok niet vreemd. Tijdens de sollicitatieprocedure was hij vertrouwelijk met hem meegelopen net zoals collega, Gertjan Kats, SGP-burgemeester van Zuidplas. Deze burgemeester had na afloop de foto van de installatie per twitterbericht gezonden naar de website van het Reformatorisch Dagblad (RD). Ook Pieter Verhoeve liet zowel in de media als in het blad Binnenlands Bestuur weten ook graag via sociale media contact met mensen te zoeken.

Pieter Verhoeve kreeg daarna, met de door zijn dochters mee omgehangen ambtsketen, de gelegenheid zijn eerste toespraak te houden tot de gemeenteraad.

Hij toonde zich gelijk ook de historicus en de leraar en advocaat. Pieter Verhoeve had begrepen dat mensen van Oudewater trots zijn op hun gemeente. Daaraan wil hij graag een bijdrage leveren. ,,Ik ben trots op het verleden van Oudewater en we kunnen in 2015 gaan vieren dat Oudewater 750 jaar stadsrechten heeft”.  Hij wilde graag met iedereen samen werken in dienst van de burgers van Oudewater. Zo bereiken we meer. Bij zijn kennismaking had hij gemerkt dat veel mensen vrijwilligerswerk doen. ,,Ik zou tegen collega Arno Brok willen zeggen, dat volgens cijfers dertig procent van de Dordtenaren vrijwilligerswerk doet en in Oudewater is het percentage 54. Dat staat voor sociaal kapitaal”.

In Oudewater bestaat niet meer het ambtsgebed om de vergadering te openen of te sluiten. Toch hecht de gemeente aan een traditie en daarom begint en eindigt de vergadering met een moment van stilte. Dat geeft een ieder de gelegenheid om op een eigen wijze daaraan inhoud te geven.

Volgens raadsleden van Oudewater is dit een waardevolle traditie. Touwtje springen hoort ook bij Oudewater. Onderwijzer en locoburgemeester Van Wijngaarden overhandigde dat aan zijn nieuwe burgemeester en zijn twee dochters. De meisjes maakten er twee uur later al gebruik van, terwijl de receptie nog bezig was in historisch Oudewater om Pieter en zijn vrouw Marja geluk te wensen. Daarvoor stond er zelfs een file van mensen op de openbare weg in Oudewater, maar het weer werkte daaraan mee.

* Boek van Brok voor collega Verhoeve:
G Le Maire Groote man in kleine stad burgemeesters historie
Gebonden linnen 1938 geillustr o.a.met handschriften / krantenknipsels
188pag+10
Afmeting ca 16 x 24 cm / gewicht ca 545 gram

Verslag op site van RTV Rijnmond van Thijs Blom:

 Dordtenaar Pieter Verhoeve is woensdagmiddag officieel geïnstalleerd als burgemeester van Oudewater. De 30-jarige SGP-er is nu de jongste burgemeester van Nederland. Hij kreeg daarvoor een rode lantaarn overhandigd van de nu één-na-jongste eerste burger.

Richard de Boer, de net 32-jarige VVD-burgemeester van het Limburgse Simpelveld, had meteen een tip voor Verhoeve: "Gewoon jezelf blijven, je niet gek laten maken en je jonge leeftijd gewoon gebruiken door te zeggen dat je nog veel moet leren. Ik heb er zelf geen last van gehad en ik denk, dat Pieter zich hier ook prima gaat redden."

De Dordtse burgemeester Arno Brok was één van de mensen die Verhoeve in de afgelopen twee jaar een hint gaf om zijn talent aan te wenden voor het burgemeestersambt. "Hij is intelligent, slim en weet mensen te verbinden, dat zijn belangrijke eigenschappen. Ik weet zeker dat Pieter hier slaagt en sluit niet uit, dat hij ooit nog eens burgemeester van Dordt wordt."

De voormalige fractievoorzitter van de ChistenUnie/SGP in Dordrecht noemde Verhoeve ooit Pietertje, maar wil die benaming in Oudewater niet meer herhalen. "Dat was toen. En ik ben echt trots op hem. Het verbaast me niks, dat hij hier burgemeester wordt. Deze jongeman is geknipt voor de publieke zaak."

Hoewel Verhoeve geen traditionele SGP-er is (hij twittert, heeft moderne opvattingen en is zeer benaderbaar) kwamen er veel partijgenoten naar zijn installatie, zoals de burgemeesters Van Belzen (Barendrecht) en Noordergraaf (Soest, maar daarvoor Hardinxveld-Giessendam). Verhoeve werd beëdigd door de Utrechtse Commissaris van de Koningin Robbertsen.

René van den Hoogen, als fractievoorzitter van de grootste partij in Oudewater voorzitter van de sollicitatiecommissie, is blij met de jonge burgemeester: "Uit 58 kandidaten kozen we hem. Unaniem". Johan Derksen, inwoner van Oudewater, vindt de keus van een 'broekkie' niet handig. "Ach, ik zou pas ongerust worden, als die positief zou zijn", zegt Van den Hoogen.

 

Deel dit bericht met je vrienden!