donderdag 21 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Dordtse historie komt tot leven in de geschiedenistunnel

24 mei 2012 (door Liesanne)

DORDRECHT - Een schoolklas vol creatieve leerlingen, vier ervaren graffitischrijvers en heel veel spuitbussen. Samen maken ze één van de grootste kunstwerken van Nederland met een bijzonder doel: de geschiedenis van Dordrecht tot leven brengen in een honderd meter lange tunnel onder de snelweg A16.

Van de eerste bewoners aan een stroompje genaamd de Thure in 1100 na Christus tot de intocht van Sinterklaas in 2011 en alles wat Dordrecht daar tussen heeft meegemaakt. Leerlingen van groep acht van de Prins Bernard school helpen mee aan een unieke muurschildering waarin de geschiedenis van de stad wordt uitgebeeld in cartoonstijl.

Een grote stadsbrand waarbij de Grote Kerk wordt beschadigd (1457), De synode van Dordrecht (1618) en de geboorte van Johan de Witt (1625) zijn slechts enkele bijzondere momenten op de tijdlijn die als een rode draad door de muurschildering loopt.

De leerlingen worden in een week tijd klaargestoomd tot ware artiesten en krijgen diverse workshops om het beste resultaat te bereiken. Om in de stemming te komen, beginnen zij op donderdag 31 mei met een stadswandeling langs verschillende historische plaatsen in de oudste stad van Holland. Een gids van Erfgoedcentrum DiEP brengt de geschiedenis tijdens deze wandeling tot leven. ,,De tijdlijn met Dordtse hoogtepunten prikkelt het geheugen van de samenleving en brengt mensen in aanraking met hun cultureel erfgoed,’’ vertelt Caris Bakker van het Erfgoedcentrum.

Op 6 juni krijgen de kinderen een gastles over graffiti en leren zij de kneepjes van het vak van een ervaren graffitispuiter. Aansluitend volgt een uitleg over het tekenen van cartoons door cartoonist Ron van Maaren. Die middag opent wethouder Rinette Reynvaan officieel het project door om 17.00 uur een gedicht van stadsdichter Marieke van Leeuwen te onthullen. Dit openingsmoment zal in de bocht van de Glazenstraat (parallel aan de Mijlweg) plaatsvinden.

Een dag later gaat het echte werk beginnen. Twee dagen lang (donderdag 7 en vrijdag 8 juni) beschilderen de kinderen de tunnel. De kunstenaars van Stuck on you Art begeleiden de jongeren hierbij en perfectioneren de muurschildering dat weekend.

De muurschildering wordt mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de gemeente Dordrecht, het Rabofonds van de Rabobank Drechtsteden en Luijten VVZ en kan worden gerealiseerd dankzij de inzet van Erfgoedcentrum DiEP, cartoonist Ron van Maaren, stadsdichter Marieke van Leeuwen en de kunstenaars van Stuck on you Art.

Deel dit bericht met je vrienden!