zaterdag 4 december 2021

Alles over Dordrecht

Dordrecht beloond voor inzameling plastic

22 mei 2012

DORDRECHT - Dordrecht kreeg vandaag een pluim van Plastic Hero voor de succesvolle inzameling van plastic afval in de stad. Wethouder Harry Wagemakers (Duurzaamheid) mocht de pluim namens alle Dordtenaren in ontvangst nemen op het Statenplein. Dordtenaren zelf kregen daar ook een kleine attentie.

Wagemakers is tevreden met de tot nu toe bereikte resultaten: “Ik ben trots op alle Dordtenaren die hun steentje hebben bijgedragen aan de goede inzamelresultaten in Dordrecht. Wij zijn een grote stad en juist in verstedelijkte gebieden liggen de inzamelcijfers vaak lager. Het is mooi om te zien dat Dordrecht hierop een positieve uitzondering is. Ten opzichte van andere 100.000 plus gemeenten, scoren wij uitstekend. Ik hoop dat deze symbolische prijs een extra stimulans is voor Dordtenaren om nog meer afval te scheiden.”

In Dordrecht werd in 2011 5,3 kilo plastic afval per aansluiting ingezameld, totaal 625 ton. In 2010 was dat nog 4,2 kilo per inwoner en in totaal 498 ton. Het landelijk gemiddelde lag in 2010 op 2,8 kilo per inwoner. HVC begon in opdracht van de gemeente Dordrecht in 2009 met het maandelijks inzamelen van plastic. Al snel ontstond vanuit de stad de vraag of het plastic afval niet vaker kon worden ingezameld. Na een korte, geslaagde proef in 2010 besloot de gemeente vanaf 2011 tweewekelijks te gaan inzamelen.

Plastic Hero
In Nederland is in 2009 het Plastic Hero-systeem opgezet om de gescheiden inzameling en hergebruik van plastic verpakkingsafval te regelen. De introductie werd begeleid door een groots opgezette campagne, waarin het oranje mannetje een hoofdrol speelde. ,,Vrijwel vanaf het begin waren de resultaten goed te noemen”,  zegt ook Joris van der Meulen van de Plastic Hero-organisatie. ,,Wij waren vanaf de start van het systeem positief verrast door de bereidheid van de Nederlanders om hun plastic verpakkingsafval te scheiden.

De bereidheid om iets voor het milieu te doen, bleek daar een grote rol bij te spelen. Je zou kunnen zeggen dat het net als met glas en papier nu heel gewoon is geworden om ook je plastic verpakkingsafval gescheiden aan te bieden. We hadden dat stiekem misschien wel een beetje verwacht, maar niet dat het zo snel zou gaan. Ook de gemeenten verdienen absoluut een pluim aangezien zij een essentiële uitvoerende rol spelen bij de  inzameling van het door hun enthousiaste  inwoners gescheiden aangeboden plastic verpakkingsafval”.

 

Lees meer over:

afval plastic hero
Deel dit bericht met je vrienden!