dinsdag 28 september 2021

Alles over Dordrecht

VVD raadslid Joanneke van Benthem zet discussie over voedselbank voort

22 mei 2012

DORDRECHT -VVD-gemeenteraadslid Joanneke van Benthem - die zich namens haar partij in de gemeenteraad heeft gekeerd tegen een rol van de gemeente bij de voedselbank, blijft nieuwe argumenten zoeken.

Alhoewel columnist Kees Thies in Ad De Dordtenaar haar betoog theorie vindt, wijst het VVD raadslid nu op een ervaring elders. Om de discussie verder aan het oordeel van de lezer over te laten:

Sympathiek, een waardevol initiatief, maar in feite overbodig. Zo ongeveer denkt wethouder Jacqueline Koops van Welzijn (ChristenUnie) over de lokale Voedselbank. Dat blijkt uit haar reactie op de open brief die GroenLinks-raadslid Dorien Mijksenaar aan haar stuurde. Om in aanmerking te komen voor pakketten van de Voedselbank, moet iemand in feite financieel onder het bestaansminimum zitten, constateert Koops. En Amstelveense burgers met wie dat het geval is kunnen volgens haar terecht bij de gemeente.

Ze schrijft: ‘In Amstelveen kennen wij een uitgebreid minimabeleid en een goede schuldhulpverlening. Beide zijn zo ingericht dat burgers niet onder het financiële bestaansminimum hoeven te komen.’  Hoewel Koops begrijpt dat de stap naar de gemeente soms groot is en een voedselpakket dan uitkomst biedt, zou zij toch liever zien dat Amstelveners in die situatie ‘kiezen voor het hogere bestaansminimum dat de gemeente biedt, naast verdere structurele oplossingen op maat.’

Een van die structurele oplossingen is bijvoorbeeld inkomensondersteunende voorzieningen of professionele begeleiding bij schuldenproblematiek, zegt Koops. ‘Wie het financieel niet redt, zou zich moeten wenden tot het Wmo-loket van de gemeente. De gemeente bekijkt dan de mogelijkheden met de klant en kan verder helpen.’ De wethouder vindt dat klanten van de Voedselbank de weg naar de gemeente moeten vinden. In 2010 is een folder gemaakt om daar Amstelveense klanten van de Amsterdamse Voedselbank op te wijzen.

En met die Voedselbank werd afgesproken dat aanvragers uit Amstelveen de folder zouden ontvangen en hulp krijgen van die bank bij het maken van een afspraak met de gemeente. Acht huishoudens hebben dat inmiddels gedaan. Koops: ‘Ik zou graag zien dat alle Amstelveense klanten van de Voedselbank bij de gemeente aankloppen. Ook in 2012 blijft de gemeente deze samenwerking aanbieden om er zo voor te zorgen dat alle inwoners van Amstelveen die het nodig hebben door ons ondersteund worden in hun eerste levensbehoeften.’

De wethouder roept alle burgers in Amstelveen die maandelijks niet rond kunnen komen op zich te melden bij het Wmo-loket van de gemeente. ‘Wij maken dan met hen een plan, zodat zij zelf weer greep krijgen op hun situatie, want dáár gaat het om.’

Lees meer over:

VVD Voedselbank
Deel dit bericht met je vrienden!