maandag 2 augustus 2021

Alles over Dordrecht

Dordrecht ook voor het bombardement op Rotterdam filmstad

12 mei 2012

DORDRECHT - Voor de Nederlandse film het Bombardement op Rotterdam zal Dordrecht weer een belangrijke filmstad zijn. Zanger Jan Smit is de bekendste hoofdrolspeler. Ate de Jong regisseert de  speelfilm, die in 2013 in première moet gaan. In Roterdam is deze week begonnen met filmen.

Het verhaalt over het bombardement op Rotterdam in mei 1940, maar met als neven-verhaal een onmogelijke liefde.
Dordrecht werd vorig jaar nog door een journalist van het NRC tot belangrijke filmsta

d uitgeroepen. Dat komt door het historische decor en dat filmploegen medewerking krijgen om in een mooie omgeving opnamen te maken. Als de film later op het witte doek komt, staat niet altijd helder op de aftiteling dat Dordrecht een belangrijk decor was.
Dordrecht filmstad staat niet op zichzelf. In de negentiende eeuw was Dordrecht mogelijk de belangrijkste stad in Nederland voor schilders uit binnen- en buitenland.  Dat blijkt uit het boek Dromen van Holland van dr. Hans Kraan. Later kwam het Dordrechts museum met een expositie romen van Dordrecht.
Wellicht dat er in de toekomst een filmexpositie komt in bijvoorbeeld in het Dordrechts Museum om te laten zien voor welke films de oudste stad van Holland het schoonste en sfeervolste decor had. Wie de reisgids ANWB voor Zuid-Holland serieus neemt, komt daarover nauwelijks iets bijzonders tegen over Dordrecht, zo maakte VVV-directeur Erik Zindell onlangs bekend. Columnist Kees Thies roept hem vandaag in AD De Dordtenaar tot actie op. Overigens heeft de ANWB meer gidsen gemaakt, waardoor Dordrecht niet de juiste plek kreeg.

Wat betreft de verfilming van het bombardement in 1940: Het is de eerste Nederlandse productie die Ate de Jong regisseert in 25 jaar. De regisseur trok halverwege de jaren tachtig naar Hollywood, waar hij een aantal films en afleveringen van onder meer Miami Vice regisseerde. Ook produceerde De Jong een aantal grote Engelstalige drama’s, waaronder Left Luggage en The Discovery of Heaven van Jeroen Krabbé.

Tegelijkertijd werkt ook producent NL Film met regisseur Ben Sombogaart (De Tweeling, De Storm) en scenarist Gerard Soeteman (Turks Fruit, Soldaat van Oranje) aan een film over de Rotterdamse meidagen van 1940. Het tweetal baseert zich op eigen onderzoek in de archieven van het Mariniersmuseum in Rotterdam. Het is de bedoeling dat deze film, die als werktitel Vijf Dagen in Mei heeft, in de winter van 2012-2013 in de bioscopen te zien is, aldus producent Alain de Levita.

De website Grenneberg zet nog op een rij waarom het bombardement zo’n aanslag was op Nederland: Het bombardement van Rotterdam is een van de zwartste bladzijden uit de hedendaagse Nederlandse geschiedenis. Op 14 mei 1940, om tien minuten voor half twee ’s middags, wierpen 59 Duitse vliegtuigen van de Luftwaffe ruim 1300 bommen uit over het centrum van de havenstad.

Er vielen vele tienduizenden gewonden en ruim 1100 doden. Bijna 25.000 huizen werden verwoest: achtduizend Rotterdammers raakten dakloos. Toen de Duitsers dreigden hetzelfde te doen met Amsterdam, Den Haag en Utrecht tekende opperbevelhebber Winkelman de Nederlandse capitulatie.

Rotterdam en Dordrecht behoren samen in 1940 tot het zuidfront van de vestiging Holland. Wijlen Jens van der Vorm en daarvoor zijn vader hebben daar veel onderzoek naar gedaan. Dordt open stad is de website die dat onderzoek op internet zichtbaar maakt, maar anderen werken aan nieuwe versies.

 

Deel dit bericht met je vrienden!