woensdag 1 december 2021

Alles over Dordrecht

1e NK stoepranden Dordrecht op 6 mei

26 april 2012

DORDRECHT -Nog negen dagen en dan brandt op de Groenmarkt in Dordrecht het NK Stoepranden los. Voor het toernooi op zondag 6 mei hebben zich al deelnemers van jong en oud uit heel Nederland aangemeld.

 
,,De oudste deelnemer is 71 en de jongste tien jaar. We hebben zelfs twee inschrijvingen vanuit Groningen,” aldus Peter Blom van de organiserende Stichting 1e NK Stoepranden. Op dit moment hebben zich ruim honderd deelnemers aangemeld via de website www.nkstoepranden.nl. Hoewel ze aanvankelijk dacht aan 512 deelnemers, vindt de stichting dat aantal toch te veel. ,,Het bleek organisatorisch lastig om zoveel mensen tegen elkaar te laten spelen. We mikken nu op 120 tot 150 deelnemers. Als het een succes is en de organisatie staat, dan kunnen er volgend jaar wellicht meer mensen meedoen,” aldus Blom.
De organisatie wil het toernooi op zondag 6 mei door een bekende sporter laten openen. Vanaf 11.00 uur spelen de deelnemers dan wedstrijden van twee keer tien minuten. Halverwege wordt van zijde gewisseld. Voor de eerste vier staan bekers en allerlei prijzen van sponsors klaar. 
Rond het NK is een feestelijk randprogramma opgezet. Op het Scheffersplein komt een podium te staan waar onder anderen plaatselijke rocklegende Leo Schellinger, zangkoor De Baloren en DJ Samball optreden. Dansgroep The Seven Source houdt flashmobs waarbij iedereen mee kan dansen en de meiden van de groep helpen tijdens het toernooi.
De stichting wordt van alle kanten gesponsord. Het doel is om na het NK een bedrag te kunnen overmaken aan de Stichting Theater in Kinderziekenhuizen (TIK), die al 25 jaar met verschillende vormen van spel en muziek optreedt voor kinderen in ziekenhuizen in heel Nederland.
Verder zorgen de sponsors voor leren ballen en T-shirts voor de deelnemers. 
 
In de media krijgt het NK steeds meer aandacht en via de speciale facebookpagina spreken deelnemers onderling af om te gaan trainen. Het idee voor het NK ontstond in het Dordtse café Scheffers Huyskamer.  
Het spel wordt al sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw gespeeld en is nog steeds populair in het Parc de la Cuitadella in Barcelona. In Nederland is er een kleinschalig Groninger kampioenschap.
Een NK is nog nooit eerder georganiseerd. Vanwege drukkere straten, woonerven zonder stoep en de concurrentie van computers en internet is het stoepranden in de vergetelheid geraakt. De historische Groenmarkt in Dordrecht, met zijn hoge stoepranden, is volgens de organisatie de ideale plek om het spel te laten herleven. 

Lees meer over:

Groenmarkt stoepranden
Deel dit bericht met je vrienden!