woensdag 1 december 2021

Alles over Dordrecht

Website over het verzet in Dordrecht tijdens wo2 online

23 april 2012

DORDRECHT - Documentatiegroep Bureau J.O.T. (Juist op tijd) heeft op 23 maart 2012 een nieuwe website www.verzetinenomdordrecht.nl online gezet. Het hoofddoel van de website is bekendheid te geven aan de Dordtse verzetsgroepen en verzetsmensen die tijdens de Duitse bezetting actief waren. Opsporingsdienst Bureau J.O.T. werd aanvankelijk in 1944 opgericht door verzetsman Marcus “Max” van Pelt om inlichtingen in te winnen omtrent onbetrouwbare elementen in het bijzonder voor zover zij waren binnengedrongen in de Binnenlandse Strijdkrachten (ondergrondse). Als eerbetoon aan verzetsman Max van Pelt besloten de oprichters van de documentatiegroep in 2010 de naam Bureau J.O.T te voeren.

De heroprichters van Bureau J.O.T (M.Leentvaar/C.Robbemond) werken momenteel aan een boek over het verzet in Dordrecht. 

De website “Verzet in en om Dordrecht” wil zoveel mogelijk verzetsmensen en verzetsgroepen in kaart brengen. Ook zal er aandacht besteed worden aan de nasleep van deze vijf donkere jaren.

Er is weinig gepubliceerd over het Dordtse verzet. Er is slechts één officieel boek genaamd “Verzet in en om Dordt” van Kors van Loon. Dit boek geeft een beperkt beeld van het Dordtse verzet en blijkt op enkele belangrijke punten niet juist. De laatste jaren is er veel informatie vrijgekomen in de archieven en diverse belangstellenden hebben ons van belangrijke informatie en documentatie voorzien.

Bureau J.O.T. roept Dordtenaren op om hun kennis over de het Dordtse verzet te delen met de documentatiegroep en deze zodoende voor het nageslacht te bewaren, zowel in verhaalvorm of met documentatie. Ook foto’s en filmpjes zijn van harte welkom. Uw bijdrage wordt uiterst vertrouwelijk behandeld en uw informatie komt niet zonder uw toestemming naar buiten.

Link verzetswedstrijd is www.verzetinenomdordrecht.nl. 

Het emailadres van Bureau J.O.T. is bureaujot@gmail.com.

Deel dit bericht met je vrienden!