donderdag 9 december 2021

Alles over Dordrecht

Eerste kleurenstrip ‘Dordtse kleuren’ uitgereikt

13 april 2012 (door Liesanne)

DORDRECHT - De eerste Dordtse kleurenstrip, met elf nieuwe Dordtse kleuren uit de 19e eeuw, is donderdag 12 april door wethouder J. Mos (monumentenzorg en archeologie) overhandigd aan de heer en mevrouw Coster in hun pand aan de Singel. Zij zijn één van de eigenaren die hebben meegewerkt aan het onderzoek naar de Dordtse kleuren uit de 19e-eeuw. 

De nieuwe Dordtse kleuren zitten nog niet in de Kleurenwaaier uit 2005. Met de elf nieuwe kleuren komt het aantal Dordtse kleuren op 66. 

De gemeente Dordrecht heeft zich vanaf het eerste uur verbonden aan het door Stichting De Stad geïnitieerde project Dordtse Kleuren. Als opdrachtgever en als financier. Er ligt nu, naar aanleiding van het onderzoek naar de kleuren uit de 19e-eeuw, een Dordtse kleurenstrip met een selectie van elf kleuren geïnspireerd op het onderzoek dat in opdracht van de gemeente Dordrecht in 2010 werd verricht. 

Dordrecht doet al vele jaren onderzoek naar de Dordtse Kleuren, waaruit in 2005 de Dordtse Kleurenwaaier met vijfenvijftig kleuren is voortgekomen. Toen is onder andere onderzoek gedaan naar een rij historische panden aan de Wijnstraat. In 2010 is er een aanvullend onderzoek gedaan naar het kleurgebruik op gebouwen uit de 19e eeuw. Het onderzoek is een aanvulling op het kleuronderzoek in de Wijnstraat, dat vooral de periode voor 1800 betrof. 

Na de inventarisatie voor de gemeentelijke monumentenlijst besloot de gemeente tot onderzoek naar de kleuren van de 19e eeuw. De architecten Kees Rouw, Hendrik Groeneweg en Lisette Kappers hebben dit onderzoek verricht. Zij onderzochten het Stadhuis, de Korenbeurs aan de Bomkade, de Toulonselaan 89-107, Oud Katholieke kerk Maria Maior en de panden Singel 224-236. 

Het Dordtse kleurenbeleid ontwikkeld zich met behulp van eigenaren die hun panden schilderen in Dordtse kleuren, zelf onderzoek laten doen, of meewerken aan onderzoek.

Deel dit bericht met je vrienden!