woensdag 1 december 2021

Alles over Dordrecht

Oud-minister Brinkman onthult het Charlotte van Praagpad

5 april 2012 (door Liesanne)

DORDRECHT - Oud-minister Elco Brinkman komt op woensdag 13 juni naar Dordrecht om in het Weizigtpark het Charlotte van Praagpad te onthullen. Hij doet dat als oud-leerling van deze in 2002 overleden oud-lerares van het toenmalig Chr. Lyceum. Duurzaamheidscentrum Weizigt coördineert het uitgebreide Dordtse programma rond Brinkman.

De oud-minister is eerst betrokken bij de festiviteiten rond de onthulling van het Charlotte van Praagpad. Vervolgens neemt hij als voorzitter van de vereniging Bouwend Nederland deel hij aan activiteiten rondom duurzaam bouwen in Duurzaamheidscentrum Weizigt.

De basis voor de Brinkmandag op 13 juni werd enkele jaren geleden gelegd. De voorzitter van het Platform Stedelijke herdenking, Hans Berrevoets, vroeg aandacht voor de honderdste geboortedag van Charlotte van Praag op 22 december 2010. Hij zette haar naam en haar inzet voor de stad en de bewoners op de Dordtse historische kalender.

Oud-leerling Brinkman kwam daarom in december 2010 terug in zijn klas aan het Halmaheiraplein, waar Charlotte van Praag hem in de jaren zestig van de vorige eeuw Duitse les had gegeven. Op die historische plek zette oud-leerling Brinkman op verzoek van Elene Dijksman van het Charlotte van Praag-comité als eerste zijn handtekening onder een verzoek aan de gemeente Dordrecht voor een Charlotte van Praagstraat.

Tijdens de Charlotte-herdenking op 22 december 2010 in het Duurzaamheidscentrum Weizigt - de plek die buurtbewoonster Charlotte van Praag zo vertrouwd was - liet wethouder Piet Sleeking weten zich in te willen zetten voor een straatnaam. Eind vorig jaar besloot de gemeente om het fiets- en wandelpad door het Weizigtpark naar Charlotte van Praag te noemen.

Dat is historisch gezien een passende plek, want zij keek vanuit haar flatwoning aan de Mauritsweg op het park uit. Ook verzorgde zij in Weizigt de theetuin.

Directeur Louise Bergenhenegouwen van Duurzaamheidscentrum Weizigt is vereerd door de komst van Brinkman op 13 juni met als aanleiding zijn band met Dordrecht en in het bijzonder die met zijn oud-lerares Charlotte van Praag.

Deel dit bericht met je vrienden!