zondag 11 april 2021

Alles over Dordrecht

Bedrijven vernoemd op Stadswerven

23 maart 2012

DORDRECHT - De straten, pleinen en plantsoenen van de nieuwe wijk Stadswerven krijgen de namen van scheepswerven en andere bedrijven die vroeger op de Staart of omgeving waren gevestigd. De bruggen die Stadswerven verbinden met de binnenstad en het watertorenterrein worden vernoemd naar Prins Claus en Prinses Maxima.

In de twintigste eeuw was de kop van de Staart een terrein met scheepswerven en andere bedrijven. Burgemeester en wethouders van Dordrecht hebben op advies van de commissie naamgeving openbare ruimte besloten bij de namen in Stadswerven die geschiedenis te laten doorklinken in de straatnaamgeving. Op de straatnaamborden komen onderschriften met een nadere aanduiding en jaartallen. De pontonniers, die van 1866 tot 1924 een oefenterrein hadden op de Staart, worden vernoemd in de Pontonnierswerf.

De Werf van De Biesbosch, de Werf van Bijvoet, de Werf van Gips, de Werf van Spaan en de Werf van Huiskens en Van Dijk verwijzen naar voormalige scheepswerven.  De Werf van Hippos, de Werf van Koopman en de Werf van Montan verwijzen naar fabrieken. De haven aan de zuidkant krijgt de naam Scheepsmakershaven, het plantsoen aan het begin van de wijk wordt het Wervenplantsoen.

Deel dit bericht met je vrienden!