zaterdag 29 januari 2022

Alles over Dordrecht

Veel belangstelling voor opening Bouke Ylstra galerie

4 maart 2012

DORDRECHT - De informele opening van de Bouke Ylstra galerie trok zondag veel bezoekers naar de St. Jorisweg 9. Veel vrienden van Bouke, waaronder topfotograaf Vincent Mentzel, kwamen José Ylstra succes wensen met de nieuwe galerie.

De opening was onderdeel van het kunstrondje Dordrecht en daarom hing de vlag ook uit aan de gevel. In de voormalige winkelruimte, waar Bouke ook zijn atelier heeft gehad, was een duidelijk overzicht te zien van zijn enorme produktie. Ylstra behoor tot de meest erkende kunstenaars van Dordrecht van de twintigste eeuw. Deze erkenning deelt hij bijvoorbeeld met Rein Dool, die ook op bezoek kwam in de galerie Bouke Ylstra. Rein Dool mag zich, net als Bouke, verheugen in de belangstelling van musea, waaronder het Dordrechts Museum.

Vincernt Mentzel heeft Bouke ook meermalen op de foto gezet en dat is te aanschouwen in boeken die worden verkocht in de galerie. Vincent is zoon van ds. Merntzel en Gemma Mentzel van Aken, een zeer bekend Dordtse echtpaar.

(persbericht voor opening galerie Bouke Ylstra)
Het wordt meer dan een galerie, het voormalige atelier aan de St. Jorisweg nr. 9 van Bouke Ylstra. Het wordt een monument, een klein museum, met het werk van de in september 2009 overleden Dordtse beeldend kunstenaar. De aftrap zal zijn, de eerste zondag, 4 maart 2012, als onderdeel van het vaste kunstrondje Dordrecht.

José Ylstra – Nicolaï, die in 1956 met Bouke trouwde, maakt dit bekend. Zij vindt 4 maart een mooie datum voor de opening: ,, Bouke werd geboren op 13 maart 1933, de eerste zondag van maart ligt dus dicht bij zijn geboortedag. Dus ongeveer vanaf wat Bouke’s 79e verjaardag had moeten worden, krijgt zijn werk een permanente tentoonstellingsplek in Dordrecht. Bouke Ylstra behoort volgens het standaardwerk ‘de Geschiedenis van Dordrecht’ tot de vier belangrijkste naoorlogse kunstenaars van de stad. José: ‘Het scheppen van kunst was voor hem net zo vanzelfsprekend als adem halen. Bouke was een erg veelzijdige kunstenaar, er is daarom uit zijn uitgebreide oeuvre heel veel om te laten zien.

Zij beheert een collectie die meer dan vijfenzestig jaar van Bouke’s werk bestrijkt. Alleen al vanuit kunsthistorisch perspectief geeft dat een interessant beeld. Bouke schilderde, tekende, verzamelde, maakte beelden en ontwierp monumentaal werk. Een groot deel van zijn oeuvre is momenteel al te zien via de website: www.boukeylstra.nl maar wordt in de nieuwe galerie nu ook ‘tastbaar’ voor een geïnteresseerd publiek. Op 4 maart is de galerie Bouke Ylstra voor de eerste keer open van 13 tot 17 uur. De vaste openingstijden zijn vrijdag tot en met zondag van 13 tot 17 uur.

Deel dit bericht met je vrienden!