zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Dordtenaren krijgen hulp bij energiebesparing

15 februari 2012 (door Liesanne)

DORDRECHT - Dordtenaren die energie willen besparen of met meerdere mensen zelf energie willen gaan opwekken en leveren, kunnen daarvoor binnenkort advies en ondersteuning krijgen via de Energie Coöperatie Dordrecht.  

Dat maakte Rein Meester van de ECD  afgelopen woensdag bekend in het drukbezochte Dordts Duurzaamheidscafé. De gemeente Dordrecht en  de onderneming HVC zijn samen eigenaar van ECD.
Het zesde Duurzaamheidscafé van het Platform Duurzaamheid Dordrecht stond in het teken van energie. Overal in het land ontstaan veelal particuliere initiatieven om gezamenlijk te investeren in duurzame energie, omdat mensen betaalbare, duurzame energie willen hebben en zelf 'aan de knoppen' willen zitten, kortom niet afhankelijk willen zijn.
In het café lichtte Rolia Wiggelinkhuijsen van Blauwzaam uit de Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden toe hoe het initiatief MijnDak/ JouwDak werkt. Boeren stellen daken beschikbaar voor zonnepanelen en bewoners betalen voor net zoveel zonnepanelen als ze energie willen afnemen. Zo kunnen ook mensen die geen geschikt dak hebben toch zonne-energie gebruiken.
Het project begint met vier boeren, maar veertig hebben interesse en er zijn in totaal zo'n 800 boerenbedrijven in het gebied. Dordtenaren kunnen geen Alblasserwaards dak 'huren', maar de ECD denkt er ook over om Dordtse daken beschikbaar te stellen voor een soortgelijke constructie. Rein Meester riep Dordtenaren die kleine coöperaties willen beginnen op zich te melden bij de ECD.
Blauwzaam heeft overigens ook met het bedrijfsleven in de Alblasserwaard in convenanten vastgelegd dat ze energie gaan besparen.

Ergernis
In West Brabant is een burgerplatform Duurzame Energie voortgekomen uit de ergernis hoe overheden en bedrijven windmolens plaatsen zonder overleg met de bewoners. ,,Als bewoners zelf besluiten om een windmolen te plaatsen of aandelen kunnen kopen, is het echt iets van hen,'' zei Michael Daamen.
Het platform wil mensen ondersteunen die zelf in hun groene energie willen voorzien. ,,Een coöperatieve vereniging van en voor burgers is een mooie vorm om dat te organiseren. De vereniging zou groene stroom die door de leden wordt geproduceerd onder de aangesloten leden kunnen salderen en of verkopen aan derden.'' De investeringen die daarvoor nodig zijn, levert ook een bijdrage aan de economie in de regio. Daamen gaf het voorbeeld van de gemeente Dongen waar binnen drie maanden zo'n lokale coöperatieve vereniging is ontstaan.

Samen besparen
Ook in Dordrecht zijn initiatieven op het gebied van gezamenlijke energiebesparing en -opwekking. In de Renaissancebuurt hebben bewoners samen korting kunnen bedingen op de levering van ketels en panelen. In Sterrenburg kwamen recent ruim zestig belangstellenden bijeen. ,,Ik heb daar opgestoken dat het isoleren van spouwmuren eigenlijk het hoogste rendement oplevert,'' zei Siem Stehouwer. Hij stelde voor een energiescan te laten maken van elk type woning in Sterrenburg, zodat bewoners inzicht krijgen in de kosten en baten van besparingen en extra gestimuleerd worden. Rein Meester gaf aan dat de kosten van zo’n onderzoek bij de energiecoöperatie ondergebracht zouden kunnen worden.

Koken op zonnestralen
Dat ook op het gebied van koken energie kan worden bespaard, toonde Arie de Ruiter met een solarcooker. Van april tot oktober loont het om in de tuin op zon te koken.  Ten minste vijf cafébezoekers besloten bij de Sliedrechtse Werkgroep Solarcooker een exemplaar te leren maken.
De presentatie van het café was in handen van Hans Berrevoets en Conny Taheij.
Het volgende Dordts Duurzaamheidscafé is op woensdag 9 mei.
Meer informatie over het organiserende Platform Duurzaamheid Dordrecht is te vinden op www.dordtduurzaam.nl

Deel dit bericht met je vrienden!