Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Ds. Ries den Dekker: Grote Kerk Dordrecht is trouw in de kou'
05feb 2012

Ds. Ries den Dekker: Grote Kerk Dordrecht is trouw in de kou

ORDRECHT – De Grote kerk is trouw in de kou. Ds. Ries den Dekker liet dat vandaag weten aan de toegestroomde media. Ze deden verslag van de kerkdienst bij plus twee graden.  Radio Rijnmond en NOS-radio deden in de actualiteitenuitzending verslag van de dienst uit Dordrecht. Ook TV Rijnmond bracht een reportage uit de Grote Kerk.

De interesse kwam ook door de aankondiging op de voorpagina van het Reformatorisch Dagblad van zaterdag, dat de Grote kerk een hervormde aangepaste dienst had in de kou. In eerste instantie zou er ook nog een doop zijn, maar die is uitgesteld tot eind maart. Ds. Ries den Dekker liet weten, dat  niet zo erg te vinden. 

De preek stond in het teken van zeventig dagen voor Pasen. Dat wordt vertaald als voorvasten. Ds. Den Dekker vindt dat de kerk in de winter present behoort te zijn. ,,We zijn de NS niet, maar trouw in de kou.”

  

Verslag RTV RIJNMOND:

De Grote Kerk in Dordrecht was zondagochtend toch nog redelijk gevuld, ondanks de kou. Toen de dienst begon was het buiten ongeveer 7 graden onder het vriespunt.

In de kerk zelf was het niet veel warmer met plus twee graden, maar dat is ook niet zo vreemd. Het kerkgebouw is 108 meter lang en 65 meter hoog en dat is natuurlijk een enorme oppervlakte. De Grote kerk werd ook nog eens zo'n 600 jaar geleden gebouwd. Spouwmuren en vloerisolatie waren toen nog onbekende begrippen.

Hoge opkomst
Enkele tientallen kerkgangers hadden zondagochtend de kou getrotseerd. Volgens dominee Marinus den Dekker viel de opkomst ondanks de kou niet tegen: "Er zijn wel minder mensen dan normaal, maar veel ouderen hebben last van de kou dus is het logisch dat zij vandaag niet gekomen zijn." Volgens den Dekker knijpt God heus een oogje toe voor hun afwezigheid: "Geloven is meer dan de kerk alleen", zegt hij. 

Goed aangekleed 
De bezoekers die er wel waren hadden zich goed aangekleed. Veel mensen hadden shawls om en waren voorzien van een dikke jas. En dat was ook wel nodig, want de kerk heeft geen verwarming. "Er is alleen een electrische voetverwarming", zegt Marinanne Rietveld. Zij is koster van de Grote Kerk. Volgens haar is centrale verwarming geen optie: "We mogen in dit gebouw niet stoken, vanwege de orgels en koorbanken". 

Bijzondere uitzending 
De dienst was vanwege de kou wel iets ingekort. Na iets meer dan drie kwartier was de kerkdienst voorbij. Tijdens zijn uitzending en zegen stond dominee den Dekker toch nog even stil bij de kou in de kerk. Zijn slotwoorden waren nogal bijzonder: "Ga heen en word warm!"

 

 Deel dit bericht met je vrienden!