Alles over Dordrecht...
03feb 2012

Discussie over nieuwe bestemming Bibelotkerk aan de Wijnstraat Dordrecht

DORDRECHT -Wat gebeurt er met de voormalige Bonifatiuskerk aan de Wijnstraat als Club Bibelot mogelijk eind december naar het nieuwe energiehuis aan de Noordendijk gaat?Een vraag die Dordtenaren bezig houdt.

In april 1981 opende PvdA wethouder Gerd Meelker sociëteit Bibelot in de kerk, die in 1974 was gesloten door de bisschop van Rotterdam.Na bijna 32 jaar gaat Bibelot als poppodium elders verder. In beginsel is de kerk zo verbouwd, volgens plan van architect Freek Prins, dat er altijd weer een kerk van te maken is.

De akoestiek is zeker na de tweede verbouwing, na de brand in 1984, verder aangepast.  De kerk is ook een monument en verdient daarom ook zorg. Na de sluiting van de RK-kerk in 1974 was er vijf jaar nadenken nodig om in maart 1979 te kiezen voor Bibelot als nieuwe bestemming. Dordtenaren willen nu al zeker weten wat de nieuwe bestemming kan worden, voordat Bibelot naar de vierde (!) huisvesting in de geschiedenis gaat. Slotemaker de Bruinestraat (Crabbehof), Steegoversloot 34 en Wijnstraat 117 waren de eerste drie Bibelotlokaties.

 

PvdA raadslid Jacqueline van den Berg:

Bibelot gaat de Bonifatiuskerk aan de Wijnstraat verlaten en zich straks vestigen in het nieuwe Energiehuis. Er zijn nu verzoeken uit de stad om van de Bonifatiuskerk een grote concertzaal te maken. Er zijn al wel locaties waar klassieke concerten kunnen worden gehouden. Maar een echt grote concertzaal waar grote orkesten kunnen spelen heeft Dordrecht en de Drechtsteden niet. Een onderzoek kan uitwijzen of die behoefte er in de Drechtsteden is. In een gebied waar ca. 260.000 mensen wonen zou toch een grote concertzaal niet misstaan, in de Bonifatiuskerk. Toen ik dit idee naarvoren bracht in de Adviescommissie van de gemeenteraad, reageerde wethouder Mos dat hij het wel een sympathiek idee vond.Deel dit bericht met je vrienden!