Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Machinist Freddy Velthuizen bespaart de spoorwegen miljoen euro per jaar'
03feb 2012

Machinist Freddy Velthuizen bespaart de spoorwegen miljoen euro per jaar

DORDRECHT - Machinist Freddy Velthuizen heeft het nieuwe rijden, dat al langer bekend was met betrekking tot het autoverkeer op de weg, als experiment toegepast op zijn trein. Het gevolg is dat de trein heel veel stroom bespaard. Het gevolg is dat de NS een miljoen euro per jaar aan stroomkosten zou kunnen besparen, een besparing van 5% op het jaarstroomverbruik van 1,2 mld kwu, dat gelijk staat aan 25.000 huishoudens. Dit meldt het AD vandaag.

Bij het nieuwe rijden (in de auto) gaat het basaal om het volgende:

  1. Je trekt normaal op en schakelt snel door
  2. Je rijdt in de hoogste mogelijke versnelling
  3. Je kijkt ver vooruit
  4. Je laat het voertuig uitrollen in de versnelling en remt alleen als dit nodig is

Freddy Velthuizen, al 27 jaar treinmachinist, zocht een nieuwe uitdaging in zijn werk en bedacht dus om zijn rijstijl met de trein te perfectioneren. Daarbij dacht hij dus aan zijn rijstijl in zijn auto en ging deze toepassen op de trein. Het gevolg is dat hij bijna nooit meer de rem hoeft te gebruiken, maar dus gebruikt maakt van het uitrollen van de massa om deze tot stilstand te brengen. Zodoende hoef je alleen nog maar op het laatst een klein beetje te remmen om een volledige stilstand te bereiken of soms zelfs helemaal niet. 

Het nieuwe rijden is niet alleen milieutechnisch verantwoord, het is ook veiliger. Je komt immers met een lagere snelheid bij bijvoorbeeld een kruising aanrijden, waardoor de kans op ongelukken gereduceerd wordt. Bovendien staat bij het nieuwe rijden ver vooruit kijken en denken centraal en dit levert een veel betere anticipatie op met welovenwogender beslissingen dan degene die op het laatste moment genomen worden.

Al in november vorig jaar besteedde Dordrecht.net aandacht aan de vinding van Freddy Velthuizen, in de vorm van het nieuwsbericht "Machinist Freddy Velthuizen uit Dordrecht bedenkt NS zuinig rijden."Deel dit bericht met je vrienden!