dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Feestelijke opening BoekStart in Dordrecht

11 januari 2012 (door Liesanne)

DORDRECHT - De Bibliotheek A tot Z viert op woensdag 18 januari de opening van het project BoekStart in Dordrecht. Vanaf januari 2012 wordt ouders van pasgeborenen, ongeveer drie maanden na inschrijving van hun kindje in de gemeente Dordrecht en ook tijdens het zeven maanden bezoek aan het consultatiebureau, een waardebon aangeboden voor een BoekStart koffertje. Met deze bon en na gratis inschrijven van het kindje in de bibliotheek kunnen ze in alle vestigingen van A tot Z het koffertje ophalen. Hierin zit een babyboekje en voor de ouders een boekje met CD met liedjes en versjes en informatie over andere babyboekjes. 

Wethouder Bert van de Burgt zal op 18 januari om 14.00 uur in bibliotheekvestiging Stadspolders het officiële begin van BoekStart en opening van de baby hoek inzetten met het doorknippen van het lint en het uitreiken van de eerste BoekStart koffertjes. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Jonge ouders kunnen dan meteen hun waardebon verzilveren en een kijkje nemen in de baby hoek, waar baby- en oudervriendelijk meubilair staat en een (nieuwe) boekencollectie voor baby’s vanaf 3 maanden te vinden is. 
 
BoekStart
Project Boekstart is een samenwerking tussen de Jeugdgezondheidszorg, de gemeente Dordrecht en de Bibliotheek A tot Z. Het project wil ouders van baby’s intensief met boeken en het lezen daarvan in aanraking brengen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die al in een vroeg stadium spelenderwijs vertrouwd raken met boekjes en lezen met de paplepel ingegoten krijgen, een grote voorsprong op taal ontwikkelen in vergelijking met leeftijdgenootjes bij wie dat niet is gebeurd. Baby’s kunnen meer dan je denkt. Al vanaf de eerste dag luistert een baby naar je stem. In het eerste jaar ontwikkelt een kind zich snel en leert veel nieuwe dingen. BoekStart speelt daarop in door het lezen met heel jonge kinderen te bevorderen. Fijn samen een boekje bekijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren. Kinderen die al vroeg in aanraking komen met boeken hebben straks een voorsprong op school. Daar hebben ze hun hele leven plezier van. Door middel van een brief van de gemeente Dordrecht, waar ouders hun pasgeborene(n) inschrijven, en/of tijdens een bezoek aan het consultatiebureau, ontvangen ouders van baby’s informatie over  het BoekStart project en een waardebon. Het kindje krijgt een gratis lidmaatschap van de bibliotheek en met de bon kunnen ze vanaf 18 januari gratis een BoekStart koffertje ophalen in één van de A tot Z vestigingen. Dit kan tot het kindje 13 maanden oud is. Na de opening van het project en de baby hoek zullen er in de bibliotheek regelmatig activiteiten voor ouders en baby’s worden georganiseerd.
 
Baby hoek
Bij het BoekStart project hoort een speciale baby hoek. Met subsidie van Stichting Lezen heeft de Bibliotheek 
A tot Z deze kunnen inrichten in de bibliotheekvestigingen. Met baby- en oudervriendelijk meubilair en uitbreiding van de boekencollectie voor baby’s vanaf 3 maanden heeft de bibliotheek een plezierige plek gecreëerd waar ouders en hun kind samen van het lezen kunnen genieten. 
Deel dit bericht met je vrienden!