dinsdag 27 oktober 2020

Alles over Dordrecht

Politie en OM zetten in op veilige jaarwisseling

21 december 2011

ZUIDHOLLAND - De politieregio Zuid-Holland-Zuid maakt zich op voor een feestelijke en veilige jaarwisseling. De politie treedt streng op bij vuurwerkoverlast, gebruik van illegaal vuurwerk, vernieling, openlijke geweldpleging, geweld tegen hulpverleners en andere personen. Er zijn extra agenten op straat en met het OM zijn afspraken gemaakt over wat er met aangehouden verdachten gebeurt. Ook de oplettendheid van inwoners is nodig voor een veilige jaarwisseling. De politie roept hen op overtredingen te melden.

De politie neemt zowel voor als tijdens de jaarwisseling extra maatregelen. Er zijn meer agenten in dienst die zich richten op openbare orde en overlast. Videoteams en ME zijn actief en de politie houdt tijdens de jaarwisseling een aantal plekken in de regio extra in de gaten. Ook wordt samengewerkt met de brandweer en bij incidenten gezamenlijk opgetreden.
 
Lik-op-stuk
Ga je tijdens de jaarwisseling in de fout, dan treedt de politie streng op. En wie wordt opgepakt, brengt de hele nacht in de cel door. Op het politiebureau aan de Overkampweg buigen politie, Openbaar Ministerie en reclassering zich op 1 januari vanaf 9.00 uur ’s ochtends over de gepleegde overtredingen en worden de zaken beoordeeld en zo effectief mogelijk afgedaan. In principe verlaat niemand het politiebureau zonder te weten waar hij aan toe is. Geldboetes kunnen ter plekke afgerekend worden, en schadevergoedingen kunnen ook meteen worden betaald. Er zijn afspraken gemaakt over de uitvoering van taakstraffen al op 1 januari, en op 4 en 11 januari zijn snelrechtzittingen gepland. Zaken waarvoor meer tijd nodig is, worden op een later tijdstip op een zitting geplaatst. Over al deze maatregelen zijn afspraken gemaakt met de rechtbank Dordrecht en de reclasseringsorganisaties.
 
Hoge straffen
In aansluiting op het landelijk beleid zullen de strafeisen in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling 75 procent hoger liggen dan anders. Bij geweld tegen hulpverleners is de strafeis standaard twee keer zo hoog. Ook geven politie en Openbaar Ministerie rond de jaarwisseling hoge prioriteit aan opsporing, aanhouding en vervolging van vuurwerkbommakers. Sinds november van dit jaar geldt een nieuwe vuurwerkrichtlijn en worden hogere straffen geëist voor het stunten met zwaar (illegaal) vuurwerk of het maken van vuurwerkbommen.
 
Wijkagenten bezoeken overlastgevers
Inwoners van de regio Zuid-Holland-Zuid die de afgelopen twee jaarwisselingen door de politie zijn aangehouden, krijgen vóór de jaarwisseling een brief thuis waarin staat dat hun naam bekend is en de politie verwacht dat zij zich gedragen. De brief wordt bezorgd door de wijkagenten. Met de brief doet de politie een oproep om het nieuwe jaar zonder misdragingen in te gaan en de politie geeft hiermee een signaal af streng op te treden tegen de mensen die de jaarwisseling verstoren.
 
Melden? Bel 112!
Zie je iemand iets vernielen, stelen, een mishandeling plegen, zwaar vuurwerk afsteken of een ander strafbaar feit begaan, aarzel niet maar bel direct 112! Met een beschrijving van het misdrijf, de dader, en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen om de daders(s) op te pakken! Diefstal en vernieling op straat of op een erf zijn nog te vaak een domper op de feestelijke evenementen die in alle gemeenten worden georganiseerd. Vernieling van bushokjes, verkeersborden en brievenbussen, vaak door gebruik van (illegaal) vuurwerk, zorgen bovendien jaarlijks voor hoge kosten voor gemeenten. Een simpele vernieling kan soms al duizenden euro’s kosten. 
 
Vuurwerk
Vuurwerk is een onderdeel van een feestelijke jaarwisseling, maar zorgt ook nog altijd voor overlast en onaanvaardbaar hoge schade. Verkeerd gebruik ervan kan ernstige verwondingen veroorzaken. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, doet de politie een beroep op de inwoners van de regio. Heeft u informatie over bezit van of handel in illegaal vuurwerk? Treft u illegaal vuurwerk aan? Maak hiervan melding bij de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.
 
Op de hoogte blijven? Volg de politie op Twitter
De politie zal, ook rondom de jaarwisseling, via Twitter met de inwoners van de regio communiceren. Via Twitter wil de politie inwoners oproepen om meldingen te doen via 112 en om het rustig te houden. Ook zal informatie gegeven worden over de regels rondom de jaarwisseling en de gevolgen bij overtreding. Op de hoogte blijven rondom de jaarwisseling? Volg de politie via @politie_zhz.

Lees meer over:

vuurwerk politie jaarwisseling om
Deel dit bericht met je vrienden!