zaterdag 4 december 2021

Alles over Dordrecht

Verkeersbrug Dordrecht - Brabant 75 jaar geleden koninklijk geopend

4 december 2011

DORDRECHT -  De Dordtse Historische Kalender biedt deze week nog een jubileuum en wel op verkeersgebied.

In Nijmegen werd enkele maanden geleden veel aandacht besteed aan de opening in 1936 van de verkeersbrug over de Waal. Die brug werd snel een belangrijk symbool van de stad.

Daarmee kon voor de eerste keer, zonder veer, door Nederland worden gereden. Nog belangrijker toen in het wegenplan van de regering, dat in 1927 was vastgesteld, was de verkeersbrug tussen Holland en Brabant over het Hollands Diep. Toch moest nog enkele jaren wel met veren over de Oude Maas blijven de oversteek worden gemaakt, want de Zwijndrechtse brug was nog niet klaar. Dat leidde tot files in de binnenstad van Dordrecht, want de Moerdijkbrug stond vanaf 1936 gelijk  in de belangstelling..

De brug naar het zuiden werd toen gelijk de langste verkeersbrug van Europa en werd ook vier jaar later, een belangrijk richtpunt voor de opmars van het Duitse leger..

Deze Moerdijkbrug werd 75 jaar geleden, op 12 december, ook koninklijk geopend. Het spoor heeft overigens binnenkort al 140 jaar noord-zuid verbinding.

 

(een bericht op de Dordtse historische kalender)

Koningin Wilhelmina opent op 12 december 1936 de Moerdijkbrug voor autoverkeer over het Hollands Diep tussen Noord-Brabant en het Eiland van Dordrecht. Dat is internationaal van groot belang. Met de opening van de brug komt een einde aan de veerdienst vanaf Willemsdorp met Moerdijk. Ook het belang van de Rijksstraatweg verschuift naar wat nu bekend is als Rijksweg 16. Voor het autoverkeer is de opening van de op dat moment langste verkeersbrug van Europa, die meer dan een kilometer water overspant, een groot historisch moment. Voor het treinverkeer tussen Holland en het zuiden ligt er al sinds 1872 een brug. De Moerdijkbrug zorgt tot 1939 wel voor extra verkeer door de Dordtse binnenstad. Tegenwoordig zou dat een filemelding opleveren op de radio. De Zwijndrechtse verkeersbrug moet dan immers nog worden aangelegd. In de strenge winters van toen worden daarom extra ijsbrekers ingezet om de Oude Maas voor de ponten bevaarbaar te houden. Dordrecht heeft ook meer zicht op verkeer dat dankzij de Moerdijkbrug over het eiland komt. Zo hebben prinses Juliana en prins Bernhard veel bekijks als zij per auto terugkeren van hun lange huwelijksreis in 1937. De Moerdijkbrug wordt ook ingetekend op stafkaarten van het Duitse leger, die er het belang van ziet bij een aanval op Nederland. Dat gebeurt op 10 mei 1940 en de landing van parachutisten bij de Moerdijkbrug betekent een nieuwe fase in de strijd op land. De Duitsers maakte bij de brug ook een propagandafilm. In september 1944 vernielen ze de brug om een geallieerde opmars te vertragen. Maar na de oorlog kan de brug worden hersteld.

Die Moerdijkbrug van toen is in 1978 vervangen door een nieuw, veel breder, exemplaar op de bestaande pijlers. En opnieuw was de firma Penn & Bauduin de bouwer. Een kunstwerk aan de Brabantse zijde (twee vakwerkelementen met daartussen het reliëf dat in 1936 in het midden van de brug geplaatst was) houdt de herinnering levend aan het beeld van toen, dat Dordrecht een beetje minder eiland maakte. In 1939 volgde de Zwijndrechtse brug. In 1967 kwam er een brug met Papendrecht en in 1977 de Drechttunnel naar Zwijndrecht en de Kiltunnel naar de Hoeksche Waard. De HSL-brug tenslotte werd in 2006 opengesteld. Maar op 12 december 2011 kan worden herdacht dat 75 jaar geleden de eerste vaste oeververbinding voor het autoverkeer werd geopend.

Hans Berrevoets

Deel dit bericht met je vrienden!