maandag 21 juni 2021

Alles over Dordrecht

Maandag verder beraad over discussie oudste stad van Holland

27 november 2011

DORDRECHT - Maandag wordt in het Stadskantoor verder gesproken of de stad Dordrecht voor de Rijdende Rechter in het strijdperk om de oudste stad van Holland te blijven. Geertruidenberg wil dat na de Sinterklaas-inrocht van 12 november in Dordrecht gaan aanvechten.

Alhoewel Geertruidenberg in Noord-Brabant ligt, hecht de gemeente nog steeds aan een erkenning als oudste stad van Holland.  Pieter Voragen wilde als voorzitter van de Bergse schutterij nog eens naar Dordrecht oprukken en die plaats kende hij goed want daar was hij ook gemeenteambtenaar. Voragen kondigde dat toen aan met een glimlach.

Tekst RTV Rijnmond/Thijs Blom. Radioreportage in maandagochtend actualiteiten. Dan ook op internet te beluisteren

Dordrecht noemt zichzelf ten onrechte de oudste stad van Holland, die eer komt Geertruidenberg toe. Dat vindt burgemeester Matthieu Meijer van de Brabantse gemeente. Hij daagt zijn Dordtse collega Arno Brok voor de Rijdende Rechter.

Door de inschakeling van televisierechter mr. Frank Visser hoopt Meijer dat voor eens en voor altijd vast komt te staan dat alleen Geertruidenberg zich de oudste stad van Holland mag noemen. Tijdens de uitzending van de nationale intocht van Sinterklaas in Dordrecht heette burgemeester Brok de Goedheiligman welkom in de oudste stad van Holland. "Dat was geschiedvervalsing ten overstaan van miljoenen - veelal jeugdige - kijkers", zegt Meijer.

Feiten
Geertruidenberg kreeg in 1213 stadsrechten en Dordrecht pas in 1220. De Brabantse plaats behoorde in die tijd tot het toenmalig Graafschap Holland. Door de Sint-Elisabethsvloed (1421) raakte het noordwesten van Brabant 'los' van Holland. "Als Dordrecht zich de oudste stad van Zuid-Holland noemt, heb ik er geen moeite mee. Maar de historische feiten kun je niet verdraaien", zegt burgemeester Meijer.

Brok
De Dordtse burgemeester Brok heeft nog niet gereageerd, maar de Dordtse historicus Henk 't Jong zegt dat Brok zeker geen jokkebrok is: "Die stadsrechten werden verleend nadat een plaats al een stad was geworden. In het archief van erfgoedcentrum DiEP ligt bijvoorbeeld een brief uit het jaar 1200, waarin Dordrecht al een stad genoemd wordt. De toekenning van de rechten was later, maar dat is een formaliteit".      

Topoverleg
Burgemeester Meijer is niettemin vastbesloten om de Rijdende Rechter in te schakelen. Of Dordrecht de uitdaging aangaat is nog niet bekend. Een woordvoerder zegt in een eerste reactie dat Dordt zich niet aan een uitspraak wil binden. Maandagochtend vindt in het Dordtse Stadskantoor topoverleg plaats of de kwestie inderdaad op de nationale televisie moet worden uitgevochten.  

Lees meer over:

henk 't jong holland
Deel dit bericht met je vrienden!