maandag 21 juni 2021

Alles over Dordrecht

Dordtse vlag van oudste stad van Holland op toren van de Grote Kerk

27 november 2011

DORDRECHT -Het lijkt erop, dat er steeds meer belangstelling komt voor de discussie tussen Dordrecht en Geertruidenberg: Wie is de echyte oudste stad van Holland. Vanmorgen werd zelfs op de toren van de Grote Kerk de Dordtse vlag gehezen. In Geertruidenberg en Dordrecht was ook pers actief rond de vraag: Wie is Hollands oudste?

Henk 't Jong is in elk geval zondagmiddag vanaf 17 uur op TV Rijnmond en morgenochtend op de radio.

 

De gemeente heeft ook info op de eigen website staan, waaruit blijft dat een Brabantse stad zich niet Hollands oudste stad kan noemen:

 

 

Oudste stad van Holland  (tekst op de site van de gemeente Dordrecht)

Oude kaart van Dordrecht Zo’n duizend jaar geleden is Dordrecht ontstaan als nederzetting aan het riviertje de Thuredrith. Het plaatsje lag erg gunstig aan het kruispunt van handelswegen, die toen grotendeels over water liepen, en kreeg snel de omvang en de status van een echte stad.

In 1220 schonk de Hollandse graaf aan Dordrecht stadsrechten, zeven jaar na Geertruidenberg, dat nu in Brabant ligt. Dordrecht mag zich daarom de oudste stad van Holland noemen.

De ligging aan de brede waterwegen heeft Dordrecht door de eeuwen heen welvaart gebracht. Tot de zestiende eeuw was de stad als handelsstad toonaangevend. Kooplieden en schippers ontmoetten elkaar hier en wisselden goederen uit.

Dordrecht was de belangrijkste stapelplaats voor hout, graan en wijnen. De stad had ook het vetorecht in de Staten van Holland, sloeg munten voor Holland en Zeeland en leverde vlaggenschepen aan De Ruijter in de Engelse zeeoorlogen.

Minder geliefd maakte de stad zich door de stapelrechten. Alle goederen die de stad passeerden moesten worden gelost en na betaling kon de vracht weer verder. Vandaar "Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt".

Lees meer over:

vlag Grote Kerk dordtse
Deel dit bericht met je vrienden!