zondag 20 juni 2021

Alles over Dordrecht

Albert Schweitzer ziekenhuis Dordrecht geeft gift van tweeduizend euro voor biografie van C. Buddingh'

25 november 2011

DORDRECHT – Het Albert Schweitzer Ziekenhuis stelt een gift van tweeduizend euro beschikbaar voor het maken van een biografie over de Dordtse schrijver/dichter C. Buddingh’ (1918-1985).

Namens de Raad van bestuur van het ziekenhuis overhandigde John Taks symbolisch het bedrag aan Wim Huijser, de biograaf.

Dat gebeurde tijdens de officiële opening van het zogeheten Schrijvershuis in de Geriatrie in het ziekenhuis.  ,,We willen zo de stad in het ziekenhuis halen en daarom hebben we al eerder een afdeling ingericht met beelden van het museum Van Gijn”, aldus Taks.

Gelijktijdig wordt het voormalige Centrum voor Ouderengeneeskunde voortaan aangeduid als 'de afdeling Klinische Geriatrie van het Albert Schweitzer ziekenhuis.'

De polikliniek op de begane grond ademt nu het oude Dordrecht uit met beelden van Kuipershaven, Grote Kerk en oude leeszaal aan de Wijnstraat. Ook siert een foto van C.Buddingh’ de entree.

De plechtigheid werd gehouden op een speciale historische datum: 24 november is de sterfdag van de enige Dordtse kunstenaar, die voor de twintigste eeuw de Bosatlas voor de geschiedenis van Nederland heeft gehaald.  

De biografie van Buddingh’ is een opdracht, die de Dordtse academie met steun van de gemeente Dordrecht heeft verleend aan Huijser. Het is  wel de opzet dat er uit de samenleving ook giften bijkomen en het gebaar van het ziekenhuis was een belangrijke stap.

Top Naeff en Jan Eijkelboom kregen ook aandacht in de afdeling in de sfeer van een Schrijvershuis.

Ook hangt er een grote foto van Marco de Nood van een kunstwerk van Katinka van Haaren dat de blauwbilgorgel laat zien: wellicht het belangrijkste gedicht van Buddingh’

De zanggroep Dichterbij verzorgde in het ziekenhuis op de speciale dag ook een optreden.

De biografie over Buddingh' wordt overigens pas in 2014/2015 verwacht.

Deel dit bericht met je vrienden!