maandag 21 juni 2021

Alles over Dordrecht

Vereniging Dordrechts Museum groeit als kool richting 1200 leden

20 november 2011

DORDRECHT -De Vereniging Dordrechts Museum, die volgens jaar al 170 jaar bestaat (!), staat vandaag op 1154 leden. Voorzitter Geesken Bloemendal - ter Horst deed deze mededeling vanmiddag tijdens een feestelijke bijeenkomst. Ze gaf aan dat de vereniging zich actief inzet om richting twaalfhonderd leden te groeien.

Museumdirecteur Peter Schoon toonde zich zeer tevreden met de actieve vereniging, die hij onmisbaar noemde voor zijn museum.

In 1842 nam de vereniging het initiatief tot de stichting van het museum aan de Wijnstraat. In 1904 volgde de verhuizing naar de huidige plek aan de museumstraat. Vooral na de heropening in november 2010, na een bijzondere verbouwing en uitbreiding, mag de vereniging zich verheugen in een toenemende belangstelling.

Vanmiddag stond ook KIM VAN NORREN in de schijnwerper. Ze kreeg de SCHEFFER prijs. Dat voelde aan als een bijzondere onderscheiding voor een in 1980 geboren kunstenares in Soest. Kim toonde zich verguld. Ze was na een warme begeleiding van het museum geinspireerd geraakt door het werk van Ary Scheffer. Dat leidde dat een bijzonder werkstuk, dat zij de vereniging aanbod.

Voorzitter Geesken Bloemendal nam het geroerd in ontvangst. De belangstelling voor de ledenbijeenkomst met muziek na was overweldigend.

 

 

 

(bericht van de vereniging dordrechts museum)

Vereniging Dordrechts Museum, een van de oudste museale vereniging in Nederland, is in 2011 op weg naar 1200 leden. Allen zijn ambassadeurs om de bekendheid van de Dordtse Musea te vergroten. De vereniging is zeer actief met haar activiteiten voor leden. Zij organiseert lezingen, excursies, concerten en andere activiteiten. Zij geeft financiële steun aan museumpublicaties. Veel verenigingsleden zijn als vrijwilliger betrokken bij het reilen en zeilen van de Dordtse musea. Door inzet van middelen uit het Schefferfonds wordt tweejaarlijks De Scheffer (stimulans voor jonge en beginnende kunstenaars) uitgeschreven en vindt kunstaankoop plaats. De oprichting van de VDM in 1842 vormde tevens het begin van een van de oudste musea in Nederland. Het is ook de vereniging die met gemeentelijke steun in 1904 voor de huidige huisvesting zorgde: een monumentaal voormalig klooster en later

Kim van Norren is winnaar van De Scheffer 2011
And there is no space, but there's left and right (detail) 


De Scheffer 2011
krankzinnigengesticht. Inmiddels is het Dordrechts Museum een van de mooiste stedelijke musea in Nederland , met een gerenommeerde collectie schilderijen, tekeningen en prenten van de 17de eeuw tot heden. De groei van de kunstverzameling is te danken aan aankopen, legaten en schenkingen. Vooral rond 1900 breidde de collectie van de vereniging zich behoorlijk uit met belangrijk werk uit de Haagse en Amsterdamse School, later aangevuld met dat van de Dordtse impressionisten. Dordrecht beschikt vanaf 1901 over de grootste Scheffer- collectie ter wereld. De collectie is in permanente bruikleen gegeven aan de gemeente Dordrecht.
Deel dit bericht met je vrienden!