maandag 21 juni 2021

Alles over Dordrecht

Signeerestafette cartoonist Ron van Maaren

18 november 2011

DORDRECHT - De Dordtse tekenaar Ron van Maaren houdt zaterdag 26 november een signeerestafette in de Dordtse binnenstad. In vier boekenwinkels zal Van Maaren telkens een klein uur zijn boek ‘De leukste Schapekoppen, deel 1’ signeren met een tekening. In dit boek zijn de leukste cartoons gebundeld die Van Maaren de afgelopen twintig jaar in de krant heeft getekend.

De estafette start die zaterdag om 13.00 uur bij Holster kantoorverzorging aan de Grote Spuistraat  30-38. Vervolgens zit de tekenaar om 14.00 uur bij boekhandel Dekkers aan de Vriesestraat 43, om 15.00 uur bij Vos & Van der Leer aan de Voorstraat 258a en als laatste om 16.00 uur bij stripwinkel Sjors aan het Scheffersplein 1. Het boek is speciaal voor Sinterklaas en Kerst afgeprijsd.
 
Het boek is als het ware een humoristische kroniek van de stad in stripvorm. Al meer dan duizend keer tekende Van Maren een cartoon over het nieuws uit Dordrecht. Over politieke spilzucht, domme plannen, rare mensen, bizarre gebeurtenissen of ergerlijk gedrag. Voor veel lezers is het boek dan een ook een feest van herkenning. De pollers, Dordtse wethouders als Cok Sas en Hans Spigt, parkeerwachters en hondendrollen, Antillianen en andere kleurrijke figuren. Ze staan er allemaal in.
 
 

Voor Ron van Maren ging met ‘De leukste Schapekoppen’ een lang gekoesterde wens in vervulling. ,,Als kind al verslond ik de strips in de krant, krabbelde ik velletjes papier vol met de meest fantastische figuurtjes en zat ik vol ongeduld bij de brievenbus te wachten totdat de nieuwe Pep of Sjors op de mat viel. Nu ben ik wat ik later wil worden: striptekenaar,” vertelt hij.
 
 
Sinds 1991 tekent hij elke zaterdag de Schapekoppen in de krant. Het boek is opgedeeld in hoofdstukken als Dordtse ergernissen, politiek, evenementen, nieuws en pollers. Die pollers werden destijds door wethouder Cok Sas geïntroduceerd als dé oplossing voor een autovrije binnenstad, maar zijn waarschijnlijk het meest gehate paaltjes die ooit zijn uitgevonden. Van Maaren heeft er een groot aantal van zijn meest briljante cartoons aan gewijd.
 
 
In zijn strip moet ook een speciale ambtenaar het vaak ontgelden: de parkeeragent. Politici zijn in zijn lijst een goede tweede. De betrokkenen kunnen de humor er wel van inzien, want Rons cartoons hangen bij politici, ambtenaren en de politie aan het prikbord.
Deel dit bericht met je vrienden!