donderdag 9 december 2021

Alles over Dordrecht

Eerste opbrengst van exploitatie Stadswerven

14 november 2011

DORDRECHT - De eerste positieve opbrengst van de exploitatie van Stadwerven is vrijdagavond overhandigd aan wethouder Harry Wagemakers. Hij kreeg van imker Theo de Rooij een potje honing als resultaat van de zaaiactie die afgelopen zomer door leden van het Platform Duurzaamheid Dordrecht is gehouden.

Zij zaaiden op een deel van de braakliggende Stadswerven door bijen beminde drachtplanten in. Ook bij de Lanen van Oranje werden samen met de bewoners zaden gestrooid, met als doel om de bijenstand te versterken, de biodiversiteit te vergroten en onbebouwde delen van de nieuwe wijk langs de Oranjelaan/ Bankastraat te laten bloeien.

De overhandiging vond plaats tijdens het Dordts Duurzaamheidscafé op de Dag van de Duurzaamheid in Duurzaamheidscentrum Weizigt. Wagemakers en raadsleden blikten terug op de begrotingsbehandeling waarvoor door bezoekers van het voorgaande Duurzaamheidscafé suggesties waren gedaan.
Een van de mooie resultaten is de komst van een fonds voor dak-, vloer- en spouwisolatie en andere energiebesparingen, waaruit laagrentende leningen voor de financiering kunnen worden verstrekt.
Het energiefonds maakt deel uit van de nog op te richten energiecoöperatie waarvan de voorstellen voor het einde van dit jaar aan de gemeenteraad worden voorgelegd. 

De wethouder liet nogmaals weten een groot voorstander te zijn van stadslandbouw en riep de aanwezigen op om ermee aan de slag te gaan. ,,Initiatiefnemers zijn bij deze uitgenodigd naar het Stadskantoor te komen.'' Als voorproefje ontving hij namens het platform een bos biologische wortels van Dordtse bodem voor het paard van Sinterklaas.

Wagemakers maakte ook bekend dat recent 45 gemeenten met meer dan 100.000 inwoners, waaronder Dordrecht hebben afgesproken om samen sneller, niet in 2050 maar in 2030 klimaatneutraal en dus duurzaam willen worden. 
Deel dit bericht met je vrienden!