maandag 21 juni 2021

Alles over Dordrecht

Herinnering aan Charlotte van Praag leeft in Dordrecht voort

14 november 2011

DORDRECHT - Charlotte van Praag overleed negen jaar geleden, maar wordt nu al in Dordrecht in herinnering gehouden met een straatnaam in het Weizigtpark. Naast het fiets- en wandelpad dat haar naam gaat dragen werd in december 2010 ook haar honderdste geboortedag herdacht.

Na die dag werd een brief opgesteld voor de gemeente om te komen tot een straatnaam voor Charlotte van Praag. Wethouder voor Beter voor Dordt, Piet Sleeking, liet toen al blijken dat voorstel te willen steunen. Hij kende uit persoonlijke ervaring haar inzet voor Dordrecht en Dordtenaren.

Charlotte van Praag streed voor een betere samenleving en tegen onrecht vanuit haar flatwoning aan de Mauritsweg. In Weizigt opende zij ook zestien jaar geleden theetuin Melisse om ouderen onder het genoot van thee tot een ontmoeting te brengen na een wandeling in het park of over natuurcentrum Weizigt.

In Dordrecht wordt zij ook herinnerd als ereburgeres van de stad. De gemeenteraad bekroonde haar inzet wel met de bronzen eremedaille van de stad.

 

 

(persbericht gemeente Dordrecht)

DORDRECHT - Het fiets/voetpad in het Weizigtparkt krijgt als straatnaam Charlotte van Praagpad. Daarmee eert de gemeente Dordrecht de in 2002 overleden oud-lerares, die zich tot op hoge leeftijd inzette voor de stad en haar bewoners. Het wandelpad rond Villa Augustus wordt vernoemd naar de Dordtse schrijfster Top Naeff (1878-1953). Het stukje Copernicusweg in Wielwijk wordt vernoemd naar de Dordtse kaper-kapitein Simon de Kaper (1577-1611).

De brug over de Vlij bij de Wantijdijk krijgt de naam Prinses Amaliabrug. Voor de nog te bouwen bruggen naar Stadswerven zijn al de namen Prins Clausbrug en prinses Maximabrug gereserveerd. Het fietspad bij de fietsbrug over de A16 wordt vernoemd naar de waterbouwkundige Jan Blanken. De nieuwe weg in het buitengebied ten zuiden van de Wieldrechtsezeedijk krijgt als naam Landbouwweg. Het viaduct over de A16 bij de Zeehavenlaan krijgt de naam Zeehavenviaduct, de groenstrook tussen Twintighoevenweg en sportpark Krommedijk wordt het Twintighoevenplantsoen.

Historisch Platform
Het college heeft tot deze vernoemingen besloten op advies van de commissie naamgeving openbare ruimte. Met de vernoeming van historische personen komt het college tegemoet aan een wens van de gemeenteraad om bij naamgeving vooral naar de historie te kijken. Ook het Platform Stedelijke Herdenking en de Stichting Historisch Platform hebben verzocht om het vernoemen van Dordtenaren die een markante rol hebben gespeeld in de geschiedenis.

 
Deel dit bericht met je vrienden!