maandag 21 juni 2021

Alles over Dordrecht

Dordtse advocaat schrijft novelle over geld en bedrog

10 november 2011

DORDRECHT - De Dordtse schrijver Joachim Piscator presenteert zaterdag 19 november zijn nieuwe boek ‘Moresnet, een literaire novelle over geld, macht en lust’ bij boekhandel Vos & Van der Leer aan het Scheffersplein in Dordrecht. In het boek weet hij op treffende wijze een beeld te schetsen van het 19e-eeuwse Antwerpen en de streek rond Moresnet, destijds een ministaatje tussen Nederland, België en Duitsland.

Het verhaal draait om de jonge, mooie schippersvrouw Istvana die terecht komt in een wereld van intrige en hebzucht. Zij wordt als een speelbal gebruikt door mannen die dingen naar rijkdom, macht en haar begeerlijke lichaam. Inzet zijn de aandelen van de oude zinkmijn van Moresnet, waar de teloorgang van het oude Europa voelbaar is.
Piscator weet in zijn novelle een treffend beeld te schetsen van de uitzichtloosheid en de zinloosheid van het fin de siècle, gezien door de ogen van een vrouw die haar wrede noodlot niet kan ontlopen. De novelle is een pareltje van vertelkunst, een tragedie met een knipoog, een ontroerende blik in een verdorven wereld, waar alles draait om aandelen en bedrog. Onwillekeurig dringt zich de vergelijking op met de recente bankencrisis. De conclusie: er is niets nieuws onder de zon.
 
Piscator schreef eerder de boeken ‘Tussen Scylla en Charybdis’ (2005), ‘Het Van Gogh Codicil’ (2007) en ‘Oom Toktok en andere verhalen’ (2010).  Voor zijn nieuwe boek dook hij in de geschiedenis van Moresnet, dat in 1816 ontstond na de val na Napoleon, toen zowel Nederland als Pruisen de plaatselijke zinkmijn opeiste en het dorp Moresnet in drieën werd gedeeld. Rond de mijn ontstond een ministaatje dat tot 1919 bleef bestaan. Daardoor lag bij Vaals destijds een vierlandenpunt.
 
,,Het land Moresnet heeft mij altijd geïntrigeerd, omdat het zo zeldzaam is dat ergens een vierlandenpunt is. Bovendien is Moresnet bijzonder omdat daar het eerste Esperantocongres heeft plaats gevonden. Het is op enig moment ook een Esperantostaat(je) geweest, het enige ter wereld. En aangezien taal in het algemeen mijn liefhebberij is, trok mij dat aan,” vertelt Piscator. Hij verbond het verhaal met Antwerpen, dat hij goed kent.
 
Joachim Piscator is het pseudoniem van de Dordtse advocaat Jochum Visser en dat is merkbaar in het boek. Piscator: ,,Het taalgebruik in Moresnet is gekunsteld ouderwets. Mijn taalgebruik als advocaat vertoont daarmee op onderdelen enige gelijkenis. Ik maak graag mooie, lange zinnen en gebruik soms Latijnse woorden of uitdrukkingen.”
 
Moresnet wordt zaterdag 19 november om 15.00 uur gepresenteerd bij boekhandel Vos & Van der Leer aan de Voorstraat 258a in Dordrecht. 
Deel dit bericht met je vrienden!