maandag 21 juni 2021

Alles over Dordrecht

Erfgoed scoort in de gemeenteraad van Dordrecht

9 november 2011

DORDRECHT -De gemeenteraad van Dordrecht gaat woensdagmiddag vanaf 14 uur verder met de behandeling van de begroting in het Stadhuis.

Wie uitgebreid wil nalezen wat alle partijen hebben gezegd in de algemene beschouwing kan vandaag in de Stem van Dordt terecht. In drie pagina's komen de fractievoorzitters aan bod.  Erfgoed is een onderwerp dat in verschillende vormen scoort in de raad.

 

 

(verslag van RTV Rijnmond, reportage Thijs Blom op RTV Rijnmond site)

Net als in Rotterdam is ook in Dordrecht de gemeenteraad begonnen met de begrotingsbehandeling en algemene beschouwingen. En ook in Dordrecht zijn er meningsverschillen en ideeën om het komend jaar beter te doen dan nu in de plannen van burgermeester en wethouders staat. Woensdagmiddag wordt er gedebatteerd over 31 plannen en ideeën.

Jongeren

Eén van de punten is dat de Dordtse binnenstad een echte jongerentrekker nodig heeft. Volgens de fractie van de ChristenUnie/SGP in Dordrecht zou die gevestigd kunnen worden in De Munt, de Berckepoort of Bibelot. Die gebouwen komen leeg, omdat de bewoners de komende jaren verhuizen naar het Energiehuis. Fractieleider Arjen Hoogerduijn zegt, dat de Dordtse binnenstad vooral veel 40-plussers trekt. Jongeren klagen al langer dat er in Dordrecht weinig voor hen te doen is. Wat er precies moet komen moet van de Christen Unie/SGP onderzocht worden.

Herdenking

De PvdA in Dordrecht wil dat nu al begonnen wordt met de organisatie van activiteiten rond het 800-jarig bestaan van de oudste stad van Holland. Dat feest is pas in 2020, maar volgens raadslid Jan Lagendijk moeten stad en inwoners nu al gaan werken aan een groots programma. De Christen Unie/SGP willen in de aanloop naar de festiviteiten ook een grootse herdenking van de Dordtse Synode, die in 1618 en 1619 gehouden werd. Tijdens die bijeenkomst werd 400 jaar geleden de basis gelegd voor onze taal, door het besluit om de Bijbel in het Nederlands te vertalen.

Kritiek

De oppositiepartijen in Dordrecht vinden dat burgemeester en wethouders en de coalitiepartijen veel te makkelijk akkoord gaan met opgelegde rijksbezuinigingen. PvdA'er Jan Lagendijk zegt, dat verzet vanuit de gemeentes wel degelijk succes kan hebben, maar dat Dordrecht daar veel te passief in is. D66 noemt het Dordtse college van Beter Voor Dordt, VVD en CDA een club zonder visie, die alleen maar wensenlijstjes afwerkt. Beter Voor Dordt is daar juist blij mee en roemt successen, zoals de aanstaande sluiting van de stortplaats Derde Merwedehaven en de komst van een bioscoop.

Lees meer over:

erfgoed dordrecht Thijs Blom
Deel dit bericht met je vrienden!