zondag 20 juni 2021

Alles over Dordrecht

Kloostertuin kan symbool staan voor historische positie Dordrecht als bedevaartsplaats

8 november 2011

DORDRECHT -Tot 1572 was Dordrecht de belangrijkste bedevaartsplaats in het Graafschap Holland.  Dit blijkt uit een publicatie van het Meertens instituut op internet.

Historisch gezien waren er zes (!) aanleidingen om op bedevaart te gaan naar Dordrecht tot de politieke ommezwaai in 1572 tijdens de opstand tegen de Spanjaarden. 

De Vrije Statenvergadering, die op 19 juli 1572 begon, gaf op papier ruimte aan verschillende geloven, maar in de praktijk ging het RK geloof van de straat.

De lijst van bedevaartssteden is te raadplegen op internet en maakt de positie van Dordrecht als oudste stad van Holland duidelijk.

Daaruit blijkt wel dat Den Bosch met acht aanleidingen belangrijker was, maar dat bijvoorbeeld Amsterdam, Haarlem, Rotterdam onder Dordrecht staan op de lijst. 

In een eerdere schriftelijke publicatie stonden nog zeven aanleidingen vermeld om naar Dordt te gaan op bedevaart. De stad lag ook prominent op de route van pelgrims die richting Santiago wandelden. De St. Jacobsstichting was ook de eigenaar van het RK ziekenhuis.

Voor de pelgriims waren meer voorzieningen in de stad.

 

De positie van Dordrecht op de landelijke lijst kan nieuw inhoud worden gegeven, nu tijdens de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad wordt gesproken over mogelijkheden om de kloostertuin nabij het Hof in oude luister te herstellen.

De fractie Beter voor Dordt dient hiervoor samen met de Christenunie/SGP een motie in.  

Nabij de kloostertuin, waar nu het Dordrechts Museum te vinden is, kwam op gezag van vijftien kardinalen rond 1500 de belangrijkste aanleiding om richting Dordrecht op bedevaart te gaan. Telkens werd bij werkzaamheden een mariabeeld gevonden, waarmee duidelijk werd gemaakt volgens het volksgeloof van toen dat de moeder van Jezus daar een heilige plek zag.

De kloostertuin kan dus ook van belang zijn voor het Europees culotureel erfgoed want oude pelgrimswegen hebben van de EG die status gekregen. De kloostertuin brengt mernsen vanzelf bij het Hof dat aan de vooravond staat van een grote aanpassing.

De Grote kerk is verder een plek, die veel wordt genoemd om naar Dordt te gaan op bedevaart.

Het Reformatorisch Dagblad besteedt daaraan ook juist aandacht in relatie tot de kloostertuin:

Het augustijnenklooster was destijds een geschenk van Floris de Vijfde aan de stad Dordrecht. Rond het binnenplein waren een ziekenhuis, een brouwerij, een bakkerij en andere dienstgebouwen gevestigd. Na een brand in 1512 is het Hofcomplex in renaissancestijl herbouwd.

Het gebouw heeft in de loop der eeuwen onder meer dienstgedaan als gemeentehuis en als woonhuis van Willem van Oranje.

In het Hof bevindt zich de Statenzaal, waar in 1572 de eerste vVrije Statenvergadering werd gehouden. Twaalf steden onder leiding van Dordrecht zworen Filips de Tweede af en erkenden Willem van Oranje als stadhouder. De wapenschilden van die steden zijn nu nog te zien in de Statenzaal.

Deel dit bericht met je vrienden!