maandag 21 juni 2021

Alles over Dordrecht

MRSA-besmettingen op afdeling B3 van het Albert Schweitzer ziekenhuis is voorbij

2 november 2011

DORDRECHT -Na een opnamestop van tien dagen wegens MRSA-besmettingen, is afdeling B3 van het Albert Schweitzer ziekenhuis (locatie Dordwijk/Gezondheidspark) vanavond (dinsdagavond 1 november) weer geopend. Van de patiënten die nog op de afdeling lagen en van de resterende medewerkers staat inmiddels vast dat zij de ‘ziekenhuisbacterie’ niet bij zich dragen. De strikte isolatiemaatregelen op de afdeling Oncologie/Palliatieve Unit zijn daarom opgeheven.

De patiënten- en personeelsruimtes zijn grondig gereinigd en gedesinfecteerd. Nieuwe opnames zijn vanaf nu weer mogelijk.

Gedurende de afgelopen twee weken, is bij één patiënt en zeven medewerkers de bacterie aangetoond. De patiënt is overleden aan zijn ernstige ziekte. De zeven medewerkers mogen geen contact met patiënten hebben, totdat zij MRSA-vrij zijn. Zij krijgen momenteel een antibioticakuur.

Ondanks de heropening van B3, is nog niet alles bij het oude. Het zogeheten ‘contactonderzoek’ onder circa 180 personen is nog niet afgerond. Het gaat om mensen die (mogelijk) in contact zijn geweest met personen die besmet waren. Enkele tientallen uitkomsten staan nog niet vast. Tot begin deze week zijn nog testen aan huis afgenomen bij niet-opgenomen patiënten, die eerder wel op B3 of op de Dagbehandeling Oncologie waren geweest. Voor het afnemen van de testen in de wijde regio rond Dordrecht is het Transmuraal Team (de ‘reizende verpleegkundigen’) van het Albert Schweitzer ziekenhuis ingezet.

De laatste uitkomsten worden aan het eind van deze week verwacht. Mochten uit deze onderzoeken nog nieuwe besmettingen naar voren komen, dan worden de betreffende personen ook behandeld met antibiotica. Als zij naar het ziekenhuis zouden moeten komen voor de behandeling van hun ziekte, gebeurt dit gescheiden van andere patiënten en onder strikte isolatie.

Hoe het komt dat relatief veel medewerkers besmet zijn en weinig patiënten, is nog onderwerp van onderzoek. De medewerkers krijgen vragenlijsten voorgelegd om de eventuele verklaring hiervoor te achterhalen. Tevens wordt in het laboratorium onderzocht of de gevonden MRSA’s aan elkaar verwant zijn. Het samenvallen van meerdere besmettingen kan namelijk ook toeval zijn.

Bestuursvoorzitter Pier Eringa is blij dat de procedures goed en snel zijn doorlopen. ,,Alle betrokkenen hebben heel hard gewerkt om risico’s zo klein mogelijk te houden en zo min mogelijk ongemak te veroorzaken voor patiënten. Dat is een teken van professionaliteit. Ik wil daarom dank en bewondering uitspreken voor iedereen die veel extra werk heeft moeten verzetten: van de zorgverleners tot de adviseurs infectiepreventie en van de microbiologen tot de schoonmakers. En natuurlijk dank ik onze patiënten en hun naasten voor hun medewerking en begrip.”

Deel dit bericht met je vrienden!