Thursday 23 September 2021

Alles over Dordrecht

Kim van Norren wint ‘De Scheffer’ 2011

28 oktober 2011

DORDRECHT - De Scheffer, de tweejaarlijkse prijs van Vereniging Dordrechts Museum voor een talentvolle jonge kunstenaar, is dit jaar gewonnen door Kim van Norren (Soest, 1980). De prijs bestaat uit een aankoop van een kunstwerk ter waarde van circa € 5.000,- en een presentatie in het Dordrechts Museum. De tentoonstelling van Kim van Norren is vanaf 20 november tot en met 4 maart te bezichtigen in het Dordrechts Museum.

Kim van Norren studeerde in 2003 af aan de Kunstacademie in Kampen en sloot haar studieperiode af aan De Ateliers in Amsterdam. In haar schilderijen verwerkt ze teksten uit de popmuziek, een opera of een kerkelijk lied. Het gaat dan om teksten die een herinnering, een verlangen of een stemming oproepen voorafgaand aan een belangrijke gebeurtenis in het leven. Al zijn de kleuren van haar schilderijen licht en de letters fantasievol gedecoreerd, de toon is altijd ernstig.
 
Oordeel jury
De jury bestaande uit twee deskundigen uit de kunstwereld, de conservator moderne kunst van het Dordrechts Museum en twee Dordtse kunstenaars die ook het bestuur adviseren, oordeelde dat Kim van Norren van alle kandidaten het meest overtuigde. “Haar werk is bedrieglijk verleidelijk, waardoor haar met bezieling gekozen teksten des te sterker binnenkomen. De Scheffer is opgericht als aanmoedigingsprijs en moet daarom gaan naar een kunstenaar die nog aan het opstijgen is, maar zijn/haar talent wel al meer dan bewezen heeft om opname in een museale collectie te rechtvaardigen. In dit licht moet de keuze voor Kim van Norren als winnaar van De Scheffer 2011 mede worden gezien. We zien Van Norren graag haar vleugels verder uitslaan, en zijn ervan overtuigd dat haar komende expositie in het Dordrechts Museum het publiek onverwacht zal raken.”
 
Activiteiten
Rondom De Scheffer 2011 hebben het Dordrechts Museum en Vereniging Dordrechts Museum een uitgebreid activiteitenprogramma opgesteld. Zo zal De Scheffer Lezing plaatsvinden en verzorgt Kim van Norren workshops voor middelbare scholieren waarbij gekeken wordt naar muziek en songteksten. Verder zijn er speciaal voor leden van de vereniging excursies langs de ateliers van drie kunstenaars in Dordrecht met aansluitend een bezoek aan het Dordrechts Museum waar hedendaagse kunst te zien is. Ook staan er verschillende zondagmiddag-activiteiten in het Dordrechts Museum in het teken van De Scheffer 2011. 
 
De Scheffer
De Scheffer is een aanmoedigingsprijs van Vereniging Dordrechts Museum bestemd voor jonge beeldend kunstenaars. De prijs omvat een stimuleringsaankoop van een kunstenaar die niet ouder is dan 35 en een professionele beroepsopleiding achter de rug heeft. Daarnaast krijgt de kunstenaar een eigen expositie georganiseerd door het Dordrechts Museum. De aankoop is een toevoeging aan de collectie van de vereniging en wordt door het Dordrechts Museum opgenomen in de collectie moderne kunst. 
 
De in Dordrecht geboren kunstschilder Ary Scheffer (1795 - 1858), was in zijn tijd een beroemdheid in Parijs. In 1856 bezocht Scheffer zijn geboortestad en het museum en zegde de vereniging een aantal van zijn werken toe. Dankzij legaten van Scheffer en zijn familie kon het Schefferfonds worden opgericht. De helft van het legaat mag worden gebruikt voor de aankoop van kunstwerken. De andere helft van het legaat wordt gebruikt voor De Scheffer.
Deel dit bericht met je vrienden!