Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Opening Dordts Patriciërshuis

28 oktober 2011

DORDRECHT - Dordrecht is met ingang van vrijdag 28 oktober een museum rijker. Dan opent aan de Wolwevershaven 9 Het Dordts Patriciërshuis, Museum aan de Maas zijn deuren. Bezoekers krijgen er een indruk van een patriciërshuishouden aan het einde van de 18de eeuw in Dordrecht.

Het museum is een particulier initiatief. Het pand aan de Wolwevershaven is jarenlang als woonhuis in gebruik geweest, maar de huidige bewoners hebben ervoor gekozen om het in gebruik te nemen als museum. Het huis bevat originele stijlkamers, waaronder de geheel ronde Maaskamer met uitzicht op het drierivierenpunt. De inrichting bestaat uit een collectie meubels in Lodewijk XVI-stijl en diverse gebruiksvoorwerpen uit die periode. Het museum is vooral een historisch woonhuis, maar heeft ook een mooie collectie tekeningen en schilderkunst met werken van de 18de eeuwse kunstschilder C. Kuipers, A. Schouman, J.C. Schotel en L. de Koningh.
 
Bruikleengevers van Het Dordts Patriciërshuis, Museum aan de Maas zijn onder meer Erfgoedcentrum DiEP, Huis Van Gijn en het Dordrechts Museum. Van DiEP heeft het nieuwe museum twee tekeningen van C. Kuipers in bruikleen. Uit de collectie van Huis Van Gijn toont het onder meer een bijzonder ‘Staand horloge’, een in Dordrecht vervaardigde klok uit circa 1800. Ook selecteerde Huis Van Gijn een bijzondere pendule in Lodewijk XVI-stijl, een vitrinekastje en tegeltableaus, allen uit de 18de eeuw. Heel toepasselijk is een paneel van J. Boshamer uit de collectie van het Dordrechts Museum met daarop een gezicht op de Wolwevershaven. De culturele instellingen zijn niet alleen bruikleengever, maar hebben tevens een adviserende rol gespeeld bij de totstandkoming van het nieuwe museum. Hun kennis en ervaring met betrekking tot inrichting, exploitatie, beveiligingseisen en klimaatbeheersing bleek heel waardevol te zijn. 
 
Het Dordts Patriciërshuis, Museum aan de Maas is vanaf vrijdag 28 oktober geopend van woensdag tot en met zondag tussen 13.00 en 17.00 uur. Daarnaast is het huis beschikbaar als ontvangstruimte voor besloten bijeenkomsten, zoals vergaderingen, recepties en huwelijksvoltrekkingen. Kijk voor meer informatie op de website www.lwgmuseumaandemaas.nl
Deel dit bericht met je vrienden!