Thursday 23 September 2021

Alles over Dordrecht

Dachaureis foto's in kapel

27 oktober 2011

DORDRECHT -In de serene Gedachteniskapel Titus Brandsma Dordrecht ( bij de Verrezen Christuskerk in Crabbehof) zijn prachtige foto’s te bezichtigen. Het betreft een expositie van fotografisch materiaal dat verzameld is door deelnemers aan een reis naar concentratiekamp Dachau. (zie bijgaand de contour van barak/blok nr. 26 waarin Titus Brandsma in 1942 enige maanden, tot zijn dood verbleef).

Titus Brandsma
Elk jaar organiseren de nederlandse Karmelieten voor geïnteresseerde mensen een bezinningsreis per bus naar dit kamp te Dachau waar meer dan 200.000 – waaronder 2000 Nederlanders – gevangen hebben gezeten. In het kamp waren 2771 geestelijken opgesloten waarvan er 1034 de dood vonden, ook Titus Brandsma. Hij werd hierheen gebracht vanwege zijn activiteiten tijdens de bezetting waarbij hij openlijk in verzet kwam tegen de nazi’s.

Eind 1941 werden de kranten gedwongen advertenties van de Nationaal Socialistische Beweging (NSB) en haar nevenorganisaties te plaatsen. In nauw overleg met de aartsbisschop van Utrecht mgr. J. de Jong bezocht Brandsma begin 1942 alle redacties van katholieke dagbladen. Hij gaf daarbij een brief af waarin hij helder uiteen zette, waarom niet tot plaatsing van de aangeboden advertenties overgegaan diende te worden. Kort daarna werd hij gearresteerd en vanwege zijn “staatsgevaarlijke en ondermijnende activiteiten” via Scheveningen en Amersfoort naar het concentratiekamp Dachau bij München afgevoerd waar hij 26 juli 1942 “als martelaar” om het leven kwam. Op 3 november 1985 is hij door paus Johannes Paulus II zalig verklaard.

De expositie is erg de moeite waard en  komt buitengewoon harmonieus tot zijn recht in de aan Titus Brandsma gewijde Gedachteniskapel. Het geheel vormt een beleving die de toeschouwer op zich in moet laten werken.

Waar?
Het ten toon gestelde fotomateriaal kan worden bewonderd in de Gedachteniskapel  Titus Brandsma Dordrecht die deel uit maakt van het gebouw van De Verrezen Christuskerk aan de Nolensweg nr. 8 vlak bij winkelcentrum Crabbehof. 

Wanneer?
De expositie is tot 20 december te bezichtigen. Dit is het geval vóór en na de verschillende vieringen in de kapel en de kerk: op zaterdag om 18.30 uur, op zondag om 11.30 uur en door de week om 19.00 uur; tevens tijdens de openstellingen op woensdag-, donderdag- en vrijdagmorgen van 9.30 – 12.30 uur.

Lees meer over:

foto titus brandsma dachau
Deel dit bericht met je vrienden!