Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Monumentaal hekwerk slachthuis herplaatst

18 oktober 2011 (door Hans Huisman)

DORDRECHT - Het monumentale hekwerk van het Openbaar Slachthuis van de Dordtse kunstenaar Philip Kouwen, heeft een nieuwe bestemming gekregen. Het hek is gerestaureerd en herplaatst op het voorterrein van de Firma De Jager aan de Carneool 600. Wethouder P. Sleeking draagt het hekwerk op 29 oktober over aan de heer De Jager.

Hekwerk gemeentelijk monument
In 1957 ontwierp de Dordtse tekenaar en graficus Philip Kouwen het hek in opdracht van de Dordrechtse Slagersvereniging, die dat jaar 60 jaar bestond. De vereniging schonk het hekwerk aan het Openbaar Slachthuis aan de Markettenweg, voor hun 50-jarig bestaan. Na de sloop van het slachthuis is het hekwerk terecht gekomen aan de Papendrechtsestraat. Het hekwerk staat op de gemeentelijke monumentenlijst.
Het kwam opnieuw in de aandacht door inspanningen van Vereniging Oud Dordrecht. In verband met de plannen voor Stadswerven moest het hekwerk in 2011 weer worden verplaatst. Firma De Jager bood aan het hekwerk als het ware te adopteren door plaatsing bij hun bedrijf in slagersbenodigdheden, ter gelegenheid van hun 60-jarig bestaan in 2010.

Activiteit “Dag van de slager”
Tijdens de “Dag van de slager” vindt de feestelijke overdracht van het hekwerk plaats. Wethouder P. Sleeking en de heer De Jager van de Firma De Jager ondertekenen het contract. De Firma De Jager houdt de “Dag van de slager” op 29 oktober 2011 van 14.00 – 17.30 uur, naar aanleiding van het 60-jarig jubileum van De Jager BV en de plaatsing van het toegangshek van het voormalig slachthuis van Dordrecht op hun terrein. Meer informatie over het programma staat op www.dejager.nl.

Deel dit bericht met je vrienden!