Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Karmelieten kondigen sluiting van klooster in Dordrecht aan

15 oktober 2011

DORDRECHT -Het Karmelklooster in Dordrecht, aan de Nolensweg 8, gaat sluiten. Het landelijk bestuur van de Karmelieten heeft dit besluit genomen (zie hierbij bericht)

De Karmelieten hebben vanaf de stichting van de RK kerk ,,De Verrezen Christus" aan de Nolensweg een klooster gehad. Daarvoor was er een opleidingsklooster op Amstelwijck.

Dordrecht was lange tijd een vitale plek voor de Karmel en dat leidde mede tot de stichting van het Titus Brandsma college. Ook droegen de karmelieten mede het werk van de RK kerk op het eiland van Dordt. Die opdracht werd eerder dit jaar teruggeven aan het bisdom en Bouke Halma bouwde zijn werkzaamheden af. Alleen Nico Hofstede is nog als karmeliet (tijdelijk) betrokken bij het parochiewerk in de stad.

Momenteel wonen nog maar drie  Karmelieten in het klooster en de basis is daarmee te smal geworden. Ook andere vestigingen in de Randstad van de Karmelieten kampten met vergelijkbare problemen, zodat bij een herschikking sluitingen niet te voorkomen waren van vestigingen.

De stad Dordrecht heeft altijd wel een klooster binnen de poorten gehad, maar door de aangekondigde sluiting van het Karmelklooster lijkt een einde te komen aan een historische traditie. Volgens overlevering waren in de veertiende eeuw al Karmelieten vanuit Schoonhoven naar Dordrecht gekomen.

 Dordrecht beschikt nog over de Titus Brandsma Kapel. Dat werk is al overgenomen door leken. De kapel zal een rol spelen in het Godfried Bomans weekeinde op 9, 10 en 11 december.  Leken proberen ook vormingsactiviteiten voor de toekomst veilig te stellen.

 

BERICHT KARMELIETEN:

De Karmelieten in Nederland hebben zich het laatste jaar intensief bezonnen op hun aanwezigheid in het Westen van het land. Zij zijn niet meer in staat de huidige drie kloosters in Aalsmeer, Amstelveen en Dordrecht te bemensen en streven ernaar zich te concentreren op één locatie in het Westen. In het kader van deze noodzakelijke reorganisatie heeft het bestuur van de Karmelieten besloten op termijn de Karmelcommuniteit van Dordrecht op te heffen en het kloostergebouw te verkopen.

In een brief aan alle betrokkenen verklaart het bestuur van de Karmelieten dat het beseft dat dit besluit veel pijn met zich meebrengt voor zowel de Karmelcommuniteit van Dordrecht en allen die met de communiteit verbonden zijn als de Karmel in Nederland. Ook beseft het bestuur dat het besluit hard zal aankomen bij de grote groep van actieve, enthousiaste en competente parochianen.

De Karmel van Dordrecht heeft een zekere bekendheid verworven met het centrum voor spiritualiteit. Een kring van mensen heeft in de afgelopen jaren geijverd voor het voortgang van dit centrum. Met hen zullen mogelijkheden besproken worden van continuering van het centrum voor spiritualiteit.

Over het tijdspad van de beëindiging van de aanwezigheid van de communiteit in Dordrecht is nog geen besluit genomen.

 

 12 oktober 2011

 

Almelo:                                                                                              Dordrecht:

Drs. B.J.J. Wolbers O.Carm.,                                                         Ing. J.J.W. van Dongen,

Prior Provinciaal                                                                               Vicevoorzitter

 
 

Deel dit bericht met je vrienden!