Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Politie waarschuwt voor mails over pincode

14 oktober 2011

DRECHTSTEDEN - De politie waarschuwt voor mailtjes waarin mensen wordt geadviseerd over hoe ze moeten handelen als ze gedwongen worden om geld te pinnen. In de mail wordt beschreven wat mensen zouden moeten doen als ze in een berovingssituatie door een dader worden gedwongen geld uit een geldautomaat te halen. Het ‘advies’ luidt om de cijfers van de pincode in omgekeerde volgorde in te tikken.

Het gevraagde geldbedrag zou dan wel uitgegeven worden, maar doordat de geldautomaat de omgekeerde pincode ‘herkent’, zou automatisch de politie worden gewaarschuwd. Ook wordt de ontvanger gevraagd de mail door te sturen. Het is totale onzin. Van het automatisch alarmeren van de politie bij het anders intikken van een pincode is volstrekt geen sprake. De geldautomaat zal bij het anders intikken van de pincode ook geen geld uitkeren. Kennelijk hopen de afzender(s) van de mail dat mensen de afzender(s) terugmailen en hun pincode bekend maken.

Wie dergelijke mails ontvangt doet er verstandig aan deze weg te gooien, niet door te sturen, er niet op te reageren en al helemaal niet de pincode bekend te maken.

Wie zich in een berovingssituatie bevindt en gedwongen wordt om geld te pinnen, wordt geadviseerd de eigen veiligheid altijd in acht te nemen en mee te werken. Probeer de kenmerken van de dader te onthouden en doe altijd aangifte. Van het automatisch alarmeren van de politie bij het anders intikken van een pincode is géén sprake.

Het verzenden van dit soort mails werd bij de politie bekend, doordat één Dordtenaar een dergelijke mail kreeg. De melder trapte er niet in en meldde het voorval aan de wijkagent.  Meerdere meldingen van het ontvangen van dit soort mails zijn bij de politie (nog) niet binnengekomen. 

Lees meer over:

pincode overval.veiligheid
Deel dit bericht met je vrienden!