Saturday 18 September 2021

Alles over Dordrecht

Feestelijke opening Stoopbank

10 oktober 2011

DORDRECHT - Flink wat mensen trotseerden zaterdag 8 oktober 2011 de regen om om 12 uur de feestelijke opening van de Stoopbank mee te maken. Eindelijk is een lang gekoesterde wens van velen in vervulling gegaan. Na de uitgesproken wens van oud burgemeester Bandell om de Stoopbank op te knappen en de vragen die Jacqueline van den Bergh hierover heeft gesteld aan het college, heeft wethouder Wagemakers het opgepakt. En Stichting De Biesbosch heeft ingestemd met de restauratie.

De Stoopbank is vernoemd naar dokter Theodoor Stoop en sociaal democratische raadslid en wethouder in Dordrecht vanaf ca. 1917. Wethouder Wagemakers hield een toespraak over het verleden van de Stoopbank en over de persoon van Theodoor Stoop. Hij heeft o.a. van de Biesbosch vruchtbare polders gemaakt en de voorloper van de GGD opgezet. Daarna werd de nieuwe gedenkplaat onthuld, met foto's en informatie. Zelfs de zon brak door. De sfeer was uitstekend. Het uitzicht vanaf de Stoopbank over het Dordtse polderlandschap is bijzonder. Het groen is wat bijgeknipt, zodat het uitzicht nu groots is.

Er was een mevrouw die onder de naam 'De Knoop van Stoop' bijeenkomsten wil organiseren op de Stoopbank, om met elkaar te eten (zelf meebrengen) en te praten over onderwerpen die spelen. En de PvdA speelt met de gedachte om rozenstruiken te planten. Ook was er een boer die achter de Stoopbank woont, die een paardenmelkerij heeft, een theetuin en bijen houdt. Hij wil streekproducten  gemaakt van paardenmelk  gaan verkopen, zoals kaasjes en koeken (Schapekoppen). Jacqueline van den Bergh is ook betrokken bij de werkgroep 'Landbouw in de stad en Streekproducten'. Ze geeft aan:"Onze goede landbouwgrond moeten we behouden, met ook ruimte voor het maken van eigen streekproducten".

Op de foto:

Links Jacqueline van den Bergh die namens de PvdA fractie historie behartigt en zich zeer heeft ingezet om Stoop een plek te geven in het collectief geheugen van Dordrecht. Zo zorgde zij mede voor de Stoopzaal in lunchroom den Wittem Haen. Naast haar notaris Wery: Hij is achterkleinzoon van Stoop en trots op zijn voorvader.

Lees meer over:

PvdA opening stoopbank
Deel dit bericht met je vrienden!