Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Herinneringen aan Jens van der Vorm één jaar later

9 oktober 2011

DORDRECHT - Dochter Eline van der Vorm heeft één jaar na het overlijden van haar vader en raspoliticus Jens van der Vorm herinneringen opgeschreven. Jens overleed 9 oktober 2010.

Vandaag een jaar geleden overleed Jens van der Vorm, grondlegger van het Stadsberaad. Nog geen 24 uur voordat kanker het gevecht won van zijn wilskracht, gaf Jens uiting aan zijn liefde voor het Eiland van Dordrecht. Zijn allerlaatste kostbare uren gebruikte hij voor een interview. Een interview als vorm van verzet tegen de verregaande aantasting van de schoonheid van de Dordtse binnenstad door anonieme betonnen gedrochten. Een aantasting, waar we spijt van zullen krijgen.

Bepalen, beschermen, betrekken
Zijn visie uitte zich die dag in drie elementen. Bepaal waar de grenzen liggen van datgene wat we willen beschermen, hou op met onaangepaste nieuwbouw in dit gebied en betrek de bewoners bij het besluitvormingsproces. 

Dan komt natuurlijk de vraag: hoe doen we dat? Jens zag kansen in een derde level voor monumentenzorg, de zorg voor de historische binnenstad. “We hebben een besluitvormend level, dat is Monumentenzorg landelijk, we hebben er een gemeentelijk, maar we hebben er nog niet een om de beschermde binnenstad geweven, en dat is het derde level”.

Nieuwe Vorm van bestuur
Ook op het gebied van burgerinspraak vond Jens dat er nog een grote stap te maken viel. Zijn boodschap: Zorg dat er iets te kiezen valt. Leg alternatieven voor. Verplicht ontwikkelaars of architecten om met drie varianten te komen. Kijk of een open inschrijving tot de mogelijkheden behoort. “Dat kost meer, maar dat is dan de prijs die betaald moet worden voor het bouwen in de historische binnenstad”.

Het begrip ‘belanghebbende’ dient uitgebreid te worden. Stuurt u als inwoner van Sterrenburg een zienswijze in over de bebouwing in de binnenstad, dan wordt u niet-ontvankelijk in uw bezwaar verklaard. “Dat is iets wat ik graag doorbreek”, zei Jens. “Dát is nieuw bestuur”.

Een belangrijk element van het gesprek was een waarschuwing aan beleidsmakers: “Val niet in de ambtelijke valkuil: het probleem weer verbreden. De probleemaanpak was niet gericht op verbreding van het probleem, maar op een oplossing voor de historische binnenstad”.

Van visie naar beleid
Zijn laatste woorden bewezen zijn passie voor de binnenstad. Die passie zal hopelijk ook bij de aanwezigen op het Stadsberaad spreken. Want het zijn de dwarsliggers die het spoor rechttrekken.

Het is vervolgens de kunst van politici om het geluid van het Stadsberaad te vertalen naar regelgeving. Het is hun vak om de vertaalslag te maken van een standpunt naar artikelnummers, verordeningen en wetten. De burger is er om hun volksvertegenwoordigers een opdracht mee te geven. Dat kan via de stembus. Dat kan via referenda. Dat kan aanstaande woensdag via het Stadsberaad.   

Jouw Stadsberaad, dat komt er
En terwijl ik dit schrijf, vindt een kaart zijn weg door mijn brievenbus. In november dit jaar wordt een boom geplant in het Koningin Wilhelminabos te Dronten, ter nagedachtenis aan Jens. Een bos dat als monument dient voor de slachtoffers van kanker.

Jens, raadslid, burgerdienaar, papa, we zullen jouw rechtlijnige en doortastende visie missen aanstaande woensdag in een afgeladen Kunstmin. De kanker heeft de negende oktober 2010 jouw lichaam verslagen, maar jouw ideeën kon het niet raken. Het Stadsberaad, dat komt er. Het Stadsberaad, waar iedereen die zich betrokken voelt, mag spreken. Het Stadsberaad, wat de hand kan zijn die aan de noodrem trekt. Het Stadsberaad, dat het begin kan betekenen van het einde aan de uitverkoop van onze kostbare binnenstad. En ook ik zal er zijn. Want Van der Vorm en opgeven is als de historische binnenstad en onaangepaste nieuwbouw: van nature onverenigbaar. Hoe hard er ook geprobeerd wordt om ons van het tegendeel te overtuigen.

Eline van der Vorm
Stadsberaad.nl

Deel dit bericht met je vrienden!