Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Gezag van Dordrecht opent expositie van Will Ferwerda

8 oktober 2011

DORDRECHT – In galerij Vader Tijd aan het Vlak 2 was er vandaag een bijzonder moment. Burgemeester Arno Brok, een erkend kunstliefhebber, opende de expositie van één van de meest uitgesproken Dordtse kunstenaars, Will Ferwerda.

Brok had voor deze gelegenheid zijn ambtsketen omgedaan. ''Met gezag heeft u niks en met een burgemeester nog minder. Zo hoort het ook bij kunstenaars'', aldus Brok tot de zeventig jaar oude Ferwerda.

Brok riep even in herinnering dat Ferwerda voordat hij in 1968 in Dordrecht kwam wonen en werken, het eens met een voorganger in het ambt van Brok aan de stok had gehad in Gorkum. Dat was ridder Van Rappard.

De strijd tegen de machtshebbers via kunst zonder compromissen is bij Ferwerda, gebleven. Voor Will waren en zijn gedragsdragers leden van de bourgeois. Hij schreeuwde het desnoods met zijn kunst van alle daken. Dat was de burgemeester niet ontgaan, alhoewel hij pas in 1968 is geboren in Leerdam.

Volgens Brok houdt  een kunstenaar zoals Ferwerda  de de maatschappij met zijn werk scherp en zet aan tot nadenken. Hij noemde Ferwerda een non-conformist.  Will Ferwerda werkt zijn levenlang vanuit zijn impulsen en dat heeft alles met emoties te maken. Dat gaf ook de voorzitter van zijn stichting, Paul Engelsman, aan. ''Heel bijzonder ook'', aldus de burgemeester, ''dat een kunstenaar bij zijn leven al een stichting heeft, die zijn werk blijft bewaren.''

Ferwerda krijgt vier exposities in drie plaatsen, met Dordrecht als begin. Op zaterdag 10 december  komt Will Ferwerda ook in beeld in de bibliotheek van Dordrecht, waar Godfried Bomans dat weekeinde centraal staat. Bomans heeft een bijzonder artikel over Will geschreven in de Volkskrant van februari 1965. Bomans in Dordrecht komt door zijn debuutroman Pieter Bas, die in Dordrecht is begonnen.


Burgemeester Brok kreeg het eerste exemplaar overhandigd.van de beeldmonografie van Ferwerda. Hij vond de titel heel passend: Impuls. Brok vond het zeker door de foto's een mooi beeld geven van het werken en leven van Will Ferwerda. Hij adviseerde iedereen om het beeld van vijftig jaar Wil Ferwerda te kopen. De uitgave is mede mogelijk geworden dankzij medewerking van de gemeente.

Deel dit bericht met je vrienden!