Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Waalse kerk Dordrecht in traditie van 425 jaar

8 oktober 2011

DORDRECHT - Een kleine, fijne expositie wordt in de gewelven van het Hof gehouden. Zo wordt aandacht besteed aan 425 jaar Waalse gemeente in Dordrecht.

Morgenmiddag begint in de Augustijnenkerk een tweetalige herdenkingsdienst.

De kerk laat zich zo ook zien om een blijvende plek te behouden op de kerkelijke kaart van Dordrecht. De gemeente behoort landelijk tot de fusiekerk PKN.

Vluchtelingen uit de zuiderlijke Nederlanden legden in 1586 de basis voor de Waalse kerk, die momenteel kerkt in een zijvleugel van het Hof.

De bekendste locatie in de historie is de Waalse kerk aan de Voorstraat tegenover Centre Ville. Eind 1985 werd er de laatste dienst gehouden toen de kerk moest verhuizen om warenhuis terMeulen mogelijk te maken.

In foto's en filmbeelden wordt de herinnering aan de Waalse kerk aan de Voorstraat op de expositie levend gehouden.  Aan de gevel van dat gebouw wordt het verleden in de vorm van een ANWB-bord niet vergeten. Ook Van Gogh ging   er in 1877 naar de kerk. Dichter Jacques Perk kwam er ook vaak, want zijn vader was er predikant. Op de tentoonstelling is nog een unieke foto te zien van die wellicht bekendste voorganger van de Waalse gemeente in Dordt.

 

 

 

 

 

Lees meer over:

van gogh dordrecht perk
Deel dit bericht met je vrienden!