Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Rijksweg 16 staat op eiland Dordrecht in historie van tweehonderd jaar

8 oktober 2011

DORDRECHT -De geschiedenis van FRijksweg 16 is binnenkort - op 21 oktober - tweehonderd jaar oud. Dat blijkt uit een publicatie op de Dordtse Historische Kalender.

De Rijksweg begon als Rijksstraatweg tot het veer bij Willemsdorp naar Brabant.

De kalender meldt:

De geschiedenis van Rijksweg 16 over het eiland van Dordrecht begon op 21 oktober 1811. Toen werd een besluit genomen om de verbindingen te verbeteren door rijksstraatwegen aan te leggen. Formeel was het gebied, dat enkele jaren het koninkrijk der Nederlanden werd, bezet door Frankrijk. Volgens de bezetters waren de lage landen zelfs, vanaf 1810, een onderdeel van Frankrijk. Keizer Napoleon tekende een keizerlijk decreet om door de Nederlanden Rijkswegen te gaan aanleggen. Een belangrijk doel was een nieuwe verbinding tussen Amsterdam en Parijs. Amsterdam was immers de derde hoofdstad van het nieuwe Frankrijk.

Op 3 december 1813 werd Dordrecht bevrijd door Kozakken en troepen uit Pruisen. Vooral het kampement dat de Kozakken op de Beurs (later Scheffersplein) opsloegen, had veel bekijks. Het buurtschap Willemsdorp heeft net als de Tweede Tol de naam te danken aan de wegenplannen. Willemsdorp werd genoemd naar Koning Willem 1, die ook de naam had water- en landwegen aan te leggen. Of volgens anderen naar ingenieur Willems van Rijkswaterstaat, die bij de aanleg betrokken was. De weg van Dordrecht naar het Hollands Diep hield hier op en men nam er in 1822 een veerpont naar Moerdijk in de vaart. Voor de wachtenden kwam er een uitspanning, waaromheen een kleine nederzetting groeide. Aanleg en onderhoud van de op 15 september 1821 opengestelde Rijksstraatweg moest door de gebruikers worden betaald. Vandaar tollen bij de Zuidendijk en de Wieldrechtse Zeedijk, waar de buurtschappen Eerste Tol en Tweede Tol ontstonden. Rijksweg 16 werd kort voor de Tweede Wereldoorlog geopend.

Deel dit bericht met je vrienden!