Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

"Armendokter Theodoor Stoop voor Dordrecht inspiratiebron''

8 oktober 2011

DORDRECHT - Bijna 150 jaar na zijn geboorte is de herinnering aan wethouder/armendokter Th. Stoop (1861-1933) in de Biesbosch weer in luister hersteld.

Wethouder Harry Wagemakers verrichtte een openingsplechtigheid met de raadsleden Bert Staat en Dirk Pols om zo de opgeknapte STOOPBANK weer op de kaart te zetten.

De drie  zijn bestuursleden van de stichting de Biesbosch, die grond verpacht.  In de nabije toekomst zal de stichting geheel overgaan naar de gemeente.

Op een infobord staat de geschiedenis van de Biesbosch en van Stoop, die ereburger van Dordrecht is.

De Stoopbank herinnert aan de inpoldering van de Biesbosch in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Mede door de inzet van oud-burgemeester Ronald Bandell en Jacqueline van den Berg van de PvdA is er weer aandacht gekomen voor de staat waarin Stoopbank verkeerde.  Dat leidde tot eerherstel.

Eerder werd ook een Stoopzaal geopend aan de Groenmarkt bij lunchroom den Witten Haen.

Wethouder Wagemakers stond zaterdag stil bij de grote betekenis van Stoop voor de Dordtse gemeenschap. Hij noemde hem een belangrijke inspiratiebron.  Armenzorg was toen actueel en nu ook weer, alhoewel op een eigentijdse wijze.

Toen de woorden van de bestuurder klonken scheen over het agrarische gebied in de Biesbosch (even) de zon.

Door de plaatsing van bankjes kan een ieder van het weidse landschap genieten.  Als Dubbeldammer had Harry Wagemakers dat in zijn jeugd ook gedaan als hij met zijn ouders werd meegenomen naar de Stoopbank.

Meer over Stoop op de Dordtse historische kalender.

 

 

Lees meer over:

wethouder dordrecht stoop
Deel dit bericht met je vrienden!