Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Handhaven fietsparkeren van start

7 oktober 2011

DORDRECHT - Gemeente verwijdert vanaf 10 oktober verkeerd geparkeerde fietsen in stationsgebied

Na een periode van waarschuwen, zorgt het college van b&w voor handhaving van het (brom)fietsparkeerverbod in het stationsgebied. Vanaf maandag 10 oktober worden fietsen (en brommers) die aan de centrumzijde onjuist en gevaarlijk geparkeerd staan, verwijderd.

Verkeerd geparkeerde fietsen op en rond het Stationsplein zijn de gemeente en inwoners een doorn in het oog. Bovendien belemmeren ze de doorgang en toegankelijkheid voor tal van weggebruikers. De gemeente gaat daarom het parkeerverbod handhaven. Wethouder J. Mos (verkeer): “Het college vindt het belangrijk dat Dordrecht een prettige en veilige stad is om te wonen. Het verwijderen van fietswrakken en het parkeerverbod voor (brom)fietsen in het stationsgebied moet een bijdrage leveren aan het vergroten van de veiligheid en leefbaarheid in de stad.”

Gevaarlijke situaties
Verkeerd geparkeerde fietsen zorgen aan de centrumzijde voor gevaarlijke situaties. Wethouder Mos: “Om dit te voorkomen hebben we in de afgelopen maanden opgeroepen om de fietsen op de juiste plaats neer te zetten. Dat deden we onder andere door waarschuwingsborden te plaatsen en verkeerd geparkeerde fietsen te labellen.” De periode van waarschuwen is voorbij. Vanaf maandag 10 oktober worden fietsen verwijderd in de fietsparkeerverbodszone op het Stationsplein, op fietspaden en looproutes en bij de gangpaden van de ingang van de gratis stalling. Zo moet het stationsgebied volgens het college nog meer een representatieve toegang tot de stad worden waar mensen zonder gevaar kunnen lopen en fietsen.Het handhaven van het fietsparkeerverbod gebeurt onder verwijzing van de APV (artikel 2.51). Dit staat ook aangegeven op borden rond het station. Later dit jaar wordt de zone waar het fietsparkeerverbod geldt, fors uitgebreid. Tevens worden tijdelijk extra fietsparkeerplaatsen gerealiseerd. Met deze maatregelen wordt verdere overlast voorkomen.

Verwijderde fietsen
De gemeente Dordrecht werkt in dit handhavingproject samen met Afac verzekeringsfietsen. Fietsen worden gecontroleerd op diefstal en geregistreerd op onder andere datum van verwijderen en locatie. Zo kan de eigenaar of gebruiker van de verwijderde fiets die terugvinden op www.fietsenbeheer.nl (maandag 10 oktober online). Met een identiteitsbewijs, sleutel en 25 euro contant, kunnen fietsen op donderdagen opgehaald (tussen 13.00 en 17.00 uur) worden bij de fietsafhandelcentrale op de Kerkeplaat 3 te Dordrecht. Fietsen blijven minimaal 21 dagen op de Kerkeplaat. Na 13 weken vervalt het wettelijke recht voor eigenaren om hun fiets terug te krijgen.

Volop ruimte om fietsen te parkeren
Aan de westkant van het station ligt een moderne fietsenstalling. Op de eerste verdieping kunnen fietsen kosteloos gestald worden in een van de 1.350 plaatsen. Op de begane grond ligt de bewaakte fietsenstalling met 1.220 plekken. Op korte termijn worden tijdelijke fietsenrekken geplaatst in het stationsgebied, later dit jaar worden daar fietsparkeerzones met zogenaamde nietjes aangelegd.

Meer informatie
Meer informatie over het parkeren van (brom)fietsen rond het Centraal Station en de fietsafhandelcentrale vindt u op de website www.dordrecht.nl/fietsparkeren.

Lees meer over:

station fietsen
Deel dit bericht met je vrienden!