Saturday 18 September 2021

Alles over Dordrecht

Sanquin, Parkhuis en Rijndam willen samen nieuwbouwen in het Gezondheidspark Dordrecht

6 oktober 2011

DORDRECHT - Sanquin Bloedvoorziening, Verpleeghuis het Parkhuis en Rijndam revalidatiecentrum willen samen één gezondheidscentrum bouwen in de ziekenhuiszone van het Gezondheidspark Dordrecht. De drie organisaties hebben hiervoor deze week een intentieovereenkomst ondertekend. De bedoeling is dat het pand, met 4000 vierkante meter vloeroppervlak, komt te staan tussen het in januari opgeleverde zorggebouw en het politiebureau.
 

De drie partners zijn nu ook al, ieder afzonderlijk, gevestigd in de ziekenhuiszone. Sanquin heeft er de huidige bloedbank in eigendom, Rijndam huurt een deel van de ‘oudbouw’ van ziekenhuislocatie Dordwijk en het Parkhuis opende eerder dit jaar de afdeling Parkstaete in het nieuwe zorggebouw.

Alle drie hebben ze de wens om uit te breiden, het liefst in samenhang met elkaar en met het Albert Schweitzer ziekenhuis, waarmee ze vakinhoudelijk immers veel te maken hebben. Het ziekenhuis ondertekende niet mee, maar verwelkomt het initiatief en was bij het feestelijke moment aanwezig. Het ziekenhuis is eigenaar van de kavel waarop de bouw gepland is en tevens regisseur van de grotere stedenbouwkundige visie. Nu de ondertekening een feit is, gaat de onderzoeks- en haalbaarheidsfase van start. De partijen streven ernaar om eind 2012 te kunnen beginnen met bouwen.

Voor Sanquin is Dordrecht dé centrale logistieke schakel in Zuidwest-Nederland. Op dit moment is de bloedbank nog gevestigd op drie plekken in de stad; zij wil deze graag bundelen in één centrale vestiging. Het Parkhuis voorziet een groei in de vraag naar verpleeghuiszorg en ziet in de directe nabijheid van andere zorgpartners volop kansen voor de zogeheten ‘ketenzorg’.

Het verpleeghuis overweegt nog welke cliëntengroep in het nieuwe gebouw wordt ondergebracht, dit hangt nauw samen met de ontwikkeling van Parkstaete. Rijndam heeft één klinische locatie in Rotterdam en streeft ernaar om zijn poliklinische revalidatiezorg zo veel mogelijk aan te bieden in de ziekenhuizen waar de patiënten ook hun medisch-specialistische zorg ontvangen. Zo schetste ieder van de aanwezige bestuurders van de organisaties de voordelen van nieuwbouw op het Gezondheidspark.

Het ziekenhuisbestuur voegde hieraan toe dat ook ziekenhuispatiënten gebaat zijn bij een soepele samenwerking en fysieke nabijheid van diverse zorgpartners, nu het beleid van de overheid en verzekeraars steeds meer is gericht op een kortere verblijfduur in het ziekenhuisbed. Wanneer het nieuwe gebouw er volgens plan komt, wordt de ziekenhuiszone daarmee nog completer.

De voorgenomen bouw van de middenzone van het Gezondheidspark (tussen de ziekenhuiszone en de Sportboulevard) is door het Albert Schweitzer ziekenhuis onlangs voor een aantal jaren opgeschort. In plaats hiervan wil het ziekenhuis de locatie Amstelwijck langer openhouden.

Fotobijschrift:
De bestuurders ondertekenden in een gemoedelijke sfeer de overeenkomst, v.l.n.r. Guido van den Bogaert (Rijndam), Ger Bons (Parkhuis) en Theo Buunen (Sanquin). FOTO CEES SCHILTHUIZEN

Deel dit bericht met je vrienden!