donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Duurzaam denken levert handzame een top vijf op

19 september 2011

DORDRECHT - Praten over duurzame ideeën heeft tijdens het vierde Dordts Duurzaamheidscafé afgelopen woensdag een top vijf van handzame mogelijkheden opgeleverd. Daarbij staat voorop dat Dordrecht vooral behoefte heeft aan kleine stappen, die  burgers makkelijk kunnen zetten voor een groene toekomst. Alleen maar doelen stellen voor de lange termijn werkt niet stimulerend.

De circa zestig bezoekers, onder wie raadsleden van Beter voor Dordt, PvdA, Groen Links, ChristenUnie/SGP en D66, waren het daarover eens. ,,Samen werken aan een duurzame stad is ook onze parool. Daarom was het Duurzaamheidscafé weer succesvol,'' aldus voorzitter Hans Berrevoets van het organiserend Platform Duurzaamheid Dordrecht.
Dit burgerinitiatief wil, met steun van duurzaamheidscentrum Weizigt, mensen met elkaar in contact brengen om samen meer mogelijk te maken. Aan de hand van een lijst vol duurzame ideeën van zowel lokale politieke partijen als inwoners en bedrijven werd uiteindelijk gekozen voor een top vijf. Een opsomming: een pilot windenergie gekoppeld aan energiebesparing thuis, een fonds waaruit zachte leningen kunnen worden verstrekt voor het isoleren van woningen en hergebruik van gebouwen, meer groen en water in de stad, participatie van inwoners, stadslandbouw en prikkels gericht op duurzame initiatieven. Ook werd de behoefte uitgesproken aan een raadsdebat en een visie hoe te komen tot een klimaatneutrale gemeente in 2050, zoals vorig jaar is afgesproken in de gemeenteraad.
De wethouders Piet Sleeking en Harry Wagemakers lieten weten onder meer achter de ideeën van stadslandbouw te staan voor het hele eiland van Dordrecht. Tijdens het Duurzaamheidscafé werd bekend gemaakt, dat hierover op donderdagavond 6 oktober in de Titus Brandsmakapel aan de Nolensweg 8 verder wordt gesproken.
Voor het Dordtse college van b en w is een duurzame toekomst één van de drie speerpunten in het gemeentelijk beleid. Sleeking vertelde te onderzoeken of het voormalig schoolgebouw van de lts aan de Reeweg een groene, duurzame toekomst kan krijgen. Hij ziet dat als een voorbeeldproject, waarbij burgers, ondernemers en gemeente samen optrekken. Daarnaast is de gemeente bezig met een inventarisatie van alle nu of binnenkort leegkomende panden. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijkheden voor de toekomst, variërend tussen verkoop, verhuur of creatief hergebruik.
Directeur Alex Ouwehand van Milieufederatie Zuid-Holland was onder de indruk van de inspirerende energie en betrokkenheid, die heerste in het café en riep de bezoekers op om vooral te beginnen met praktische initiatieven zoals stadslandbouw. ,,Gewoon doen.''

Meer informatie over het Platform Duurzaamheid Dordrecht is te vinden op www.dordtduurzaam.nl

Lees meer over:

duurzaam duurzaamheidscafe
Deel dit bericht met je vrienden!